Christenen dwingen moslims zich te bekeren in Centraal-Afrikaanse Republiek

31/07/15 om 17:32 - Bijgewerkt om 18:42

In de Centraal-Afrikaanse Republiek worden moslims die zich niet willen bekeren tot het christendom, met de dood bedreigd. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Christenen dwingen moslims zich te bekeren in Centraal-Afrikaanse Republiek

Centraal-Afrikaanse Republiek © Reuters

Moslims in de Centraal-Afrikaanse Republiek worden door christelijke milities gedwongen hun geloof op te geven of zich zelfs te bekeren tot het christendom. Dat blijkt uit een rapport van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Moslims, die in het westen van het land naar hun inmiddels door christenen gecontroleerd gebied zijn teruggekeerd, kunnen hun geloofsovertuiging vaak niet meer in het openbaar uiten. Ze worden met de dood bedreigd, luidt het.

Traditionele gewaden

Het overwegend christelijke land is afgegleden in chaos, sinds de Seleka moslimrebellen in maart 2013 kortstondig de macht hadden overgenomen. Sindsdien woedt er een bloedig conflict, dat vooral religieuze achtergronden heeft.

'Nadat ze tienduizenden moslims uit het westen van Centraal-Afrika hadden verdreven, onderdrukken de anti-Balaka-milities nu de religieuze identiteit van honderden moslims, die gebleven of teruggekeerd zijn', zei Amnesty-experte Joanne Mariner.

In de betrokken gebieden zijn zo goed als geen VN-vredestroepen gelegerd om de bevolking te beschermen. De moslims mogen naar verluidt bidden noch hun traditionele gewaden dragen. Voor het rapport had Amnesty 12 dorpen bezocht en 85 mensen bevraagd. Door het conflict zijn in totaal rond een miljoen mensen verdreven. (Belga/AVE)

Onze partners