Burgermeester Charkov zwaargewond bij aanslag

28/04/14 om 15:03 - Bijgewerkt om 15:03

Hennadiy Kernes, de burgemeester van de Oekraïense stad Charkov, is bij een aanslag neergeschoten in de rug. Dat laten de diensten van het stadhuis weten op hun site.

Burgermeester Charkov zwaargewond bij aanslag

© Reuters

"De burgemeester is geraakt door kogels in de rug", aldus de korte aankondiging op de site. "Hij wordt momenteel geopereerd. Dokters doen er alles aan om hem in leven te houden." De pro-Russische burgemeester zat volgens zijn entourage op de fiets toen hij geraakt werd. Hij werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht waar hij momenteel een spoedoperatie ondergaat.

Valeriy Boyko, de directeur van het ziekenhuis waar Kernes een operatie ondergaat, vertelt aan BBC dat zijn toestand "zeer ernstig" is. "Meerdere organen zijn er slecht aan toe. Er is sprake van bloedingen en hij is in shock. De bloedingen zijn intussen gestelpt en een team van spoedartsen behandelt hem momenteel verder", aldus Boyko.

In de clinch met pro-Europese betogers

De dader van de aanslag is nog niet bekend, maar Kernes zette de voorbije periode wel veel kwaad bloed bij pro-Europese betogers door hen hardhandig aan te pakken. Hij liet de voertuigen van enkele van zijn tegenstanders in brand steken en de betogers zelf werden met onder meer groen ontsmettingsmiddel aangevallen. Hij zou ook de paramilitaire groepering Oplot, geleid door de vroegere politieagent Evhen Zjilin, ondersteund hebben. Oplot-militanten namen zondag deel aan de bezetting van de regionale tv-zender in Donetsk. (KVW/Belga)

Lees meer over:

Onze partners