Brexit versnelde de ontruiming van de ‘Jungle van Calais’

CALAIS De migrantenstroom naar Engeland zal nog toenemen, vrezen de Britten. © Reuters
Michel Vandersmissen
Michel Vandersmissen Redacteur van Knack

Dat de Franse politie nu toch het vluchtelingenkamp van Calais opdoekt, is geen toeval.

In het vluchtelingenkamp van Calais verbleven vorige week nog zo’n vijf- tot achtduizend mensen. Ze leefden er in erbarmelijke omstandigheden. Toch kon dat de meesten weinig schelen, zolang ze maar kans maakten om het Kanaal over te steken in een van de vele vrachtwagens.

Volgens Hendrik Vos, Europaspecialist van de UGent, blijft het Verenigd Koninkrijk voor hen een aantrekkingspool ‘omdat ze denken dat buitenlanders er makkelijker aan werk raken dan in andere EU-landen’. Dat verhaal wordt versterkt door mensensmokkelaars die er veel geld mee verdienen, maar er zit ook een kern van waarheid in: de werkloosheid in het Verenigd Koninkrijk bedraagt slechts 5,1 procent, tegenover 8,6 procent in België. Het Europese gemiddelde is 11 procent.

‘Een tweede reden is dat de asielzoekers uit Afrika en het Midden-Oosten in Engeland grote groepen landgenoten terugvinden die hen makkelijk kunnen opnemen.’ Of anders gezegd: waar ze kunnen onderduiken, want het Verenigd Koninkrijk kent geen identiteitskaarten zoals ons land, wat de controle bemoeilijkt. ‘Om die reden is het in Engeland veel makkelijker om werk te vinden terwijl je er illegaal verblijft dan in andere lidstaten van de Unie.’

Om de stroom asielzoekers een beetje onder controle te houden, werd de Britse buitengrens door Britse politie bewaakt op het Europese vasteland, in Calais, maar ook in andere havens. Dat zal veranderen als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Vandaar dat de Franse overheid nu, na zovele jaren, echt werk maakt van de ontruiming van ‘de jungle’. Verschillende Britse parlementsleden riepen premier Theresa May al op om de grenzen van het VK te versterken met extra politie. Ze vrezen een nog grotere toevloed van illegalen na de ontruiming van Calais.

De Britse regering heeft de voorbije weken haar anti-immigratiepolitiek al flink aangescherpt. Dat komt volgens Hendrik Vos onder meer door het grote electorale succes van de UK Independence Party (Ukip), die lange tijd onder leiding stond van de populist en euroscepticus Nigel Farage. ‘Bij de laatste Europese verkiezingen was Ukip de grootste partij, nog groter dan de Conservatieve partij van May. Daar zijn ze in Londen nog altijd niet van bekomen. Ukip slaagde er tijdens de brexitcampagne in om het anti-Europese sentiment om te laten slaan in een antimigratiestandpunt.’

Om dezelfde reden stuurt premier May ook aan op een zogenaamde harde brexit. Volgens professor Vos gingen de meeste waarnemers ervan uit dat het Verenigd Koninkrijk de onderhandelingen zou starten op basis van het zogenaamde Noorse model. Dat houdt in dat het land een vrije toegang van Europese burgers zou garanderen in ruil voor een makkelijke toegang tot de Europese markt. De regering-May heeft evenwel laten weten dat ze van plan is om de toegang tot het VK voor alle buitenlanders te verstrengen. Sterker nog, enkele weken geleden liet ze weten dat de ongeveer drie miljoen EU-burgers die nu in het Verenigd Koninkrijk wonen en werken, niet meteen de garantie krijgen dat ze mogen blijven na de brexit. De Schotse premier Nicola Sturgeon reageerde woedend op dat voorstel en liet meteen een wetsontwerp schrijven om een tweede referendum te organiseren. Zij wil daarna de onafhankelijkheid van Schotland uitroepen om zo bij de Europese Unie te kunnen blijven. Of hoe de ontruiming van ‘de jungle’ in Calais een politieke tornado veroorzaakt die het Verenigd Koninkrijk uiteen dreigt te laten spatten.

Michel Vandersmissen

Zelfs EU-burgers krijgen van premier May niet meteen de garantie dat ze mogen blijven.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content