Bereikt IS Noord-Afrika? Vier Egyptische burgers onthoofd

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Militanten van een Egyptische terreurbeweging in de Sinaï hebben vier Egyptische burgers onthoofd. Het viertal werd ervan verdacht, gespioneerd te hebben voor Israël. De terreurdaad doet vermoeden dat radicale groeperingen in Noord-Afrika beïnvloed raken door de acties van de Islamitische Staat (IS) in het Midden-Oosten.

De terreurbeweging Ansar Bayt al-Maqdis, gebaseerd in de Egyptische Sinaï, heeft de executie van vier Egyptenaren opgeëist. De beweging beschuldigde het viertal ervan informatie te hebben doorgespeeld aan Israël voor een luchtaanval die aan drie militanten het leven kostte.

Die Israëlische luchtaanval zou op 23 juli in de noordelijke Sinaï hebben plaatsgevonden, maar het Egyptische leger zegt dat er toen geen Israëlische vliegtuigen of drones het luchtruim zijn binnengekomen.

Eerste onthoofding publiek in Egypte

Eerder in augustus werden de vier onthoofde lichamen op het schiereiland aangetroffen, zo meldden veiligheidsdiensten aan persagentschap Reuters. Het is de eerste keer dat onthoofdingen in Egypte publiek worden gemaakt.

De terreurgroep claimde de actie met een video op het sociale netwerk Twitter. Op de beelden is volgens Reuters te zien hoe gewapende mannen met zwarte maskers zich over knielende gevangenen buigen, terwijl een van de militanten een statement voorleest. De mannen ‘bekennen’ ook. Twee van hen zeggen tijd te hebben doorgebracht in een Israëlische cel wegens smokkelen. De andere twee zeggen dat het Israëlische spionageagentschap Mossad hen betaald had voor informatie. Enkele minuten later worden de mannen onthoofd.

IS beïnvloedt strijders in Libië

De gefilmde executies doen denken aan beelden die door de propagandamachine van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) verspreid worden. Dat doet vermoeden dat Ansar Bay al-Maqdis zich door de groep, befaamd om onthoofdingen en executies, liet inspireren.

De militanten uit de Sinaï werden nog niet officieel aan de IS gelinkt, maar Egyptische inlichtingendiensten menen dat de Islamitische Staat Egyptische strijders in Libië heeft beïnvloed, zo schrijft Reuters. En die strijders zouden volgens dezelfde inlichtingendiensten in contact staan met Ansar Bayt al-Maqdis.

‘Jihadisten verwerven controle in Libië’

Tijdens een bijeenkomst van internationale ambassadeurs in Parijs waarschuwde de Franse president François Hollande voor het escalerende conflict in Libië. ‘Er heerst totale verwarring’, citeert Agence France-Presse hem. ‘Jihadistische groeperingen hebben de controle verworven over belangrijke sites en het gaat daarbij niet enkel over olie.’

Hollande noemt Libië momenteel zijn grootste zorg. Hij riep de Verenigde Naties (VN) op om uitzonderlijke steun te verlenen aan de autoriteiten in het Noord-Afrikaanse land, dat wegzakt in chaos nu rivaliserende milities in een escalerende oorlog verwikkeld raken.

‘Er zijn twee parlementen, twee regeringen – ook al is er voor ons slechts één legitieme – en er zijn milities’, aldus Hollande. ‘Als we niets doen, zal terrorisme zich naar deze hele regio verspreiden.’

Welke vorm die VN-steun moet aannemen, preciseerde de president niet. Ondertussen voeren Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten wel luchtaanvallen uit tegen islamisten in Libië. Die strijders hebben namelijk de luchthaven van Tripoli ingenomen. De crisis die al sinds de val van dictator Moammar Kadhafi in 2011 broedde, is zo volledig geëscaleerd. Dat schrijft AFP.

Terreur in Egypte breidt uit

Ook in Egypte escaleert de situatie. Sinds de omverwerping van de Moslimbroederschap en diens president Mohamed Morsi door toenmalig legerleider Abdel Fattah al-Sisi in juli 2013, hebben militanten in de Sinaï hun aanvallen tegen politie en soldaten opgevoerd.

Veiligheidsdiensten vermoedden aanvankelijk dan ook dat de vier burgerslachtoffers ontvoerd werden omdat ze schijnbaar bij de politie of het leger hoorden.

De terreuraanslagen viseerden eerst enkel veiligheidsdiensten in de Sinaï – een afgelegen, maar strategisch deel van Egypte tussen Israël, de Gazastrook en het Suezkanaal – maar de aanvallen werden uitgebreid tot bombardementen op het vasteland. Het geweld heeft het economisch essentiële toerisme in het land zware klappen gegeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content