François Hollande: 'Assad is bondgenoot van jihadisten. Wij moeten de oppositie bewapenen'

28/08/14 om 15:14 - Bijgewerkt om 16:26

De Franse president François Hollande heeft een samenwerking met de Syrische president Bashar al-Assad geweigerd. Hij is 'de facto een bondgenoot' van de jihadisten die terreur zaaien in Syrië en Irak. Hollande riep wel op om de oppositie in Syrië te bewapenen tegen de Islamitische Staat (IS).

François Hollande: 'Assad is bondgenoot van jihadisten. Wij moeten de oppositie bewapenen'

© Reuters

Tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van ambassadeurs over heel de wereld in Parijs, sneed de Franse president François Hollande de crisissen in Syrië en Irak aan, alsook die in Oekraïne en Libië. 'Ze treffen Frankrijk allemaal direct', citeert Agence France-Presse de president.

'In het hart van het Midden-Oosten, tracht een barbaarse organisatie een staat te creëren die een kalifaat kan opleggen', zei hij over de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

'Assad kan geen bondgenoot van Westen zijn'

'Een grote alliantie is noodzakelijk', vervolgde hij. 'Maar laten we duidelijk zijn. De Syrische president Bashar al-Assad kan geen partner zijn in de strijd tegen terrorisme. Hij is de facto een bondgenoot van jihadisten', schrijft het persagentschap.

In de plaats van een bondgenoot in Assad te zoeken, drong Hollande erop aan de Syrische oppositie (het Vrij Syrisch Leger, FSA, nvdr.) te bewapenen om de oprukkende IS te verslaan. Recent verkondigde de president dat Frankrijk maanden geleden al wapens aan Syrische gematigde rebellen leverde.

De reactie komt op het statement van Assads regime dat stelde te willen samenwerken met de internationale gemeenschap, inclusief de Verenigde Staten, om de militanten van IS te bestrijden. Die terreurbeweging kwam namelijk voort uit het Syrische conflict dat ondertussen aan meer dan 191.000 mensen het leven kostte.

VS wil partners in militaire actie

Het was de Amerikaanse regering van president Barack Obama die opriep om partners te rekruteren in een mogelijke militaire actie tegen de IS. 'We werken samen met onze partners en zoeken naar manieren waarop iedereen kan bijdragen', zij woordvoerster van het State Department, Jen Psaki tegen Reuters. 'Dat kan op humanitair vlak, maar ook militair, met inlichtingendiensten of diplomatiek.'

Een van de gesprekpartners is Duitsland. Maar het land verduidelijkte al dat het niet deel zou nemen aan een militaire actie tegen IS.

Slechte ervaringen in Irak

Het blijft onduidelijk hoeveel naties dat nu wel zullen doen. Sommige trouwe bondgenoten van de VS, zoals Groot-Brittannië en Frankrijk, hebben slechte herinneringen aan gemeenschappelijke militaire acties: de door Amerika geleide invasie van Irak in 2003 met troepen uit 38 verschillende landen. Uiteindelijk bleek de grond van die inval - de aanwezigheid van massavernietigingswapens in het land - onwaar te zijn.

De VS heeft wel laten weten ook alleen te kunnen ageren tegen de militanten die grote delen van Irak en Syrië controleren. Het land heeft ondertussen al verkenningsvluchten uitgevoerd voor de lokalisering van IS-stellingen in Syrië om dan uiteindelijk mogelijk luchtaanvallen uit te voeren tegen de terreurbeweging: een militaire actie die de VS al in buurland Irak uitvoert.

Libië 'grootste zorg'

Behalve de crisissen in Syrië en Irak, besprak Hollande die in Oekraïne en Libië. In Oekraïne vielen meer dan 2.200 doden sinds de start van de onrust die vier maanden geleden escaleerde. 'Als er zich werkelijk Russische soldaten op Oekraïense bodem bevinden, is dat onaanvaardbaar', citeert AFP hem nog. Moskou moet volgens de president de 'Oekraïense soevereiniteit respecteren' en 'de steun aan separatisten stoppen' in het oosten van het land.

Libië bestempelde de Franse president als zijn voornaamste zorg op het moment. Hollande riep de Verenigde Naties (VN) op om uitzonderlijke steun te verlenen aan het Noord-Afrikaanse land 'zodat de autoriteiten er hun staat weer kunnen opbouwen'. Libië wordt in een escalerende oorlog tussen rivaliserende milities gesleurd. Over welke vorm die VN-steun moet aannemen, was de president volgens AFP niet duidelijk.

Onze partners