‘België mag Afghanen niet uitwijzen’

© Reuters

België wijst morgen twee Afghanen uit die zich in een uiterst kwetsbare positie bevinden. Aangezien Afghanistan als land in oorlog niet veilig is, lopen ze bij terugkeer een groot risico, aldus vluchtelingenorganisaties.

“België mag volgens internationale verplichtingen niemand terugsturen naar een land waar ze gevaar lopen. Laat staan kwetsbare groepen”, zegt de organisatie Vluchtelingenwerk samen met de Franstalige zusterorganisatie CIRÉ en Dokters van de Wereld.

Toch plannen de Belgische autoriteiten de uitwijzing van twee Afghanen: de 19-jarige Parweiz Sangari en Arora Satesh Kumar zullen allebei naar Afghanistan gebracht worden.

Delicate situatie

Kumar is een Hindoe, een religieuze minderheid die volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN tot een risicogroep behoort. Hindoes worden in Afghanistan immers gediscrimineerd en werden in het verleden zelfs verbannen.

In Afghanistan woedt nog steeds een oorlog en ook in de hoofdstad Kaboel vinden geregeld aanvallen plaats. “Gedwongen terugkeer naar Afghanistan is daarom niet aanvaardbaar”, aldus de organisaties.

Aanvraag afgewezen

Arora’s asielaanvraag werd afgewezen omdat de asielinstanties niet geloven dat hij recent in Afghanistan woonde.

Volgens Vluchtelingenwerk is het inderdaad zo dat miljoenen Afghanen vaak eerst vluchten naar omliggende buurlanden. “Aangezien ze daar niet altijd de bescherming vinden die ze nodig hebben, vluchten sommigen onder hen verder naar Europa”, zeggen de organisaties. “Als ze teruggestuurd worden naar Afghanistan lopen ze echter grote risico’s.”

De laatste weken ontvangen de organisaties steeds meer signalen dat er Afghanen worden opgepakt. Momenteel zou het om minstens zeven personen gaan die naar gesloten centra worden gebracht met het oog op repatriëring.

Afghanistan blijft onveilig Dit jaar is Afghanistan opnieuw het land waar wereldwijd de meeste vluchtelingen vandaan komen. “We ontmoeten dagelijks, zowel in Kaboel als in Europa jonge Afghanen die het geweld ontvluchten”, aldus Pierre Verbeeren, directeur bij Dokters van de Wereld.

“België en de internationale gemeenschap zijn aanwezig in Afghanistan om de veiligheid van de Afghaanse bevolking te verzekeren. Toch is de situatie in het land nog verre van stabiel.” (GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content