Ban Ki-moon: 'Syrische regering was op de hoogte van luchtaanvallen'

23/09/14 om 19:19 - Bijgewerkt om 19:19

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon heeft toegegeven dat de luchtaanvallen tegen de Islamitische Staat in Syrië niet op verzoek van de Syrische regering gebeuren. Wel zou die op voorhand op de hoogte zijn gebracht.

Ban Ki-moon: 'Syrische regering was op de hoogte van luchtaanvallen'

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon © REUTERS

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft toegegeven dat de bombardementen tegen Islamitische Staat op Syrisch grondgebied "niet het resultaat zijn van een rechtstreeks verzoek van de Syrische regering". Maar Damascus "is op voorhand op de hoogte gebracht", voegde hij toe.

Ban sneed de bombardementen van de Verenigde Staten en geallieerde landen aan in de marge van een persconferentie over de klimaattop in New York. In het licht van "de brutaliteit van gewapende groepen" in Syrië verdedigde de secretaris-generaal het initiatief van de internationale coalitie.

'Vermijden van burgers te treffen'

De VN-baas beklemtoonde wel dat de deelnemende landen het VN-charter moeten respecteren. Hij riep de deelnemende landen op om maatregelen te nemen om te vermijden dat de luchtaanvallen burgers treffen en herinnerde ook aan het belang van maatregelen op de lange termijn, die de voedingsbodem voor radicale groeperingen in de regio moeten wegwerken.

De VS en hun Arabische partners - Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië, Bahrein en Qatar - lanceerden een grootschalige militaire operatie tegen stellingen van Islamitische Staat en andere jihadistische gewapende groepen in Syrië. De Arabische partners bevestigden intussen dat ze luchtaanvallen hebben uitgevoerd. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners