Australië roept op tot regionale actie tegen IS: 'Dit is terrorisme met globale ambities'

11/06/15 om 08:35 - Bijgewerkt om 08:37

De Australische premier Tony Abbott roept de landen in de regio Azië-Pacific op om deel te nemen aan de strijd tegen Islamitische Staat. 'Je kan niet onderhandelen met zo'n entiteit, je kan die alleen maar bestrijden. Dit is terrorisme met globale ambities'.

Australië roept op tot regionale actie tegen IS: 'Dit is terrorisme met globale ambities'

Tony Abbott © Belga Image

Tony Abbott deed zijn oproep bij de start van een tweedaagse regionale top over moslimterrorisme in Sydney. Hij noemde IS 'een doodscultus met verreikende tentakels' en benadrukte dat de ideologie van die jihadistische organisatie overwonnen moet worden.

'IS komt voor elke persoon en elke regering met de boodschap: volg of sterf. Je kan niet onderhandelen met zo'n entiteit, je kan die alleen maar bestrijden. Dit is terrorisme met globale ambities'.

Propaganda

De belangrijkste uitdaging is volgens Abbott om te vermijden dat jonge mensen zich aansluiten bij jihadistische bewegingen. 'De meest efficiënte verdediging tegen het terrorisme is mensen overtuigen van de zinloosheid ervan', aldus de regeringsleider.

Tijdens de bijeenkomst zal er onder meer gesproken worden over een samenwerking met sociaalnetwerksites en over het tegengaan van de (online)propaganda waarvan de IS-ronselaars zich bedienen. Er wonen daarom ook vertegenwoordigers van Google, Facebook, Twitter en andere sociale media de conferentie bij.

Australië heeft in september vorig jaar het terreurdreigingsniveau in het land verhoogd en een hele reeks maatregelen genomen om het terrorisme tegen te gaan. Volgens Canberra zijn meer dan honderd Australiërs in Irak en Syrië gaan meestrijden met IS. Zeker dertig van hen zijn om het leven gekomen, stelt de regering.

Troepen

Abbotts oproep komt daags nadat de Amerikaanse president Barack Obama het licht op groen zette om 450 extra soldaten naar Irak te sturen. De bedoeling is om in de provincie Anbar Iraakse soldaten op te leiden voor hun strijd tegen IS.

Het Witte Huis voegt eraan toe dat deze bijkomende soldaten, net als de reeds 3.100 in Irak aanwezigen, niet zullen deelnemen aan grondoperaties.

De bevrijding van Mosul, de tweede grootste Iraakse stad die een jaar geleden in handen van IS viel, wordt volgens de informatie van The New York Times op de lange baan geschoven. 'Niet voor 2016'. (Belga/BBC/KVDA)

Onze partners