Aung San Suu Kyi vrijgelaten

12/11/10 om 20:14 - Bijgewerkt om 20:14

De dissidente is door het militair regime in Myanmar na de laatste verlenging van haar huisarrest vrijgelaten. De tevreden internationale reacties stroomden zaterdag binnen.

Aung San Suu Kyi vrijgelaten

© EPA

In Myanmar is oppositieleidster Aung San Suu Kyi door het militair regime zaterdag vrijgelaten na achttien maanden huisarrest.

Voor het huis van de Nobelprijswinnares voor de Vrede hadden zich ongeveer tweeduizend mensen verzameld. In een korte toespraak tot haar aanhangers riep ze hen op samen te werken voor de toekomst van het land.

Ze kondigde ook aan zondag op de zetel van haar partij een toespraak te zullen houden. De Nationale Liga voor Democratie nam niet deel aan de recente verkiezingen.

Volgens een hoge verantwoordelijke van het regime in Rangoon zijn aan de vrijlating van Aung San Suu Kyi geen voorwaarden verbonden. Ze zou dus van een volledige vrijheid kunnen genieten. De officiële televisieomroep in Myanmar liet weten dat de
Nobelprijswinnares is vrijgelaten wegens goed gedrag.

Symbool voor democratie

Aung San Suu Kyi staat symbool voor de strijd voor democratie in Birma, zoals het land heette voor het door het militair bewind werd omgedoopt tot Myanmar.

In totaal heeft de oppositieleidster vijftien jaar onder arrest in haar woning doorgebracht. Het laatste huisarrest kreeg ze omdat ze volgens de junta onderdak had gegeven aan een Amerikaan die haar woning al zwemmend had bereikt.

Internationale tevredenheid

Uit de hele wereld kwamen er zaterdag tevreden reacties op de vrijlating van Aung San Suu Kyi.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties verwacht dat ze geen verdere beperkingen opgelegd krijgt en dat de overheid in Rangoon op de ingeslagen weg verdergaat en alle resterende politieke gevangenen vrijlaat.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde Aung San Suu Kyi 'één van zijn helden' en kijkt uit naar de dag 'waarop alle Birmanen vrij zijn van angst en vervolging'.

De hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de
Europese Unie, Catherine Ashton, zei het essentieel te vinden dat Aung San Suu Kyi zich voortaan onbeperkt kan bewegen en uitdrukken en dat de andere politieke gevangenen in Birma worden vrijgelaten.

Ook voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie en voorzitter Jerzy Buzek van het Europees parlement vroegen dergelijke politieke verandering.

Voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad zei te hopen dat Aung San Suu Kyi haar politieke strijd kan voortzetten en dat
'er democratie kan komen in Birma'. Onder meer ook vanuit Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië werd gereageerd.

Lees meer over:

Onze partners