Arrestaties na mijnramp in Turkije

18/05/14 om 18:08 - Bijgewerkt om 18:08

Na de mijnramp in het oosten van Turkije die het leven kostte aan 301 mijnwerkers heeft de politie 24 mensen opgepakt, onder wie ook leidinggevenden van het bedrijf. Zij worden verdacht van nalatigheid.

Zaterdag werden de reddingswerken afgerond na het dodelijkste mijnongeluk in de Turkse geschiedenis. Vrijdag al waren tientallen procureurs aangeduid om het onderzoek te voeren naar de brand en de ontploffing, die veroorzaakt zouden zijn door een elektrische storing, in de door een privébedrijf uitgebate mijn.

Uitbater Soma Kömür Isletmeleri, die ervan beschuldigd wordt de winstgevendheid van het bedrijf te laten primeren boven de veiligheid van zijn werknemers, heeft elke vorm van nalatigheid met klem ontkend. "Wij hebben allemaal heel hard gewerkt", zei directeur-generaal Akin Celik. "Zo'n incident heb ik in 20 jaar niet gezien."

Het openbaar ministerie vraagt de aanhouding van Celik. Een voorlopig rapport over de ramp, dat bij de redactie van de krant Milliyet terchtkwam, heeft het over verschillende ernstige gebreken op het vlak van veiligheid. Zo zouden er te weinig koolstofmonoxidedetectoren geweest zijn. Het ministerie van Arbeid wijst elke verantwoordelijkheid voor de ramp af, en zegt dat de mijn elk half jaar aan een grondige inspectie werd onderworpen.

Woensdag kwamen tientallen inwoners uit het West-Turkse Soma op straat om te betogen tegen premier Recep Tayyip Erdogan, die een bezoek bracht aan de onheilsplaats. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners