Argentijnse kardinaal Bergoglio is nieuwe paus

© Reuters

De nieuw verkozen paus, de Argentijn Jorge Mario Bergoglio (76), neemt de naam Franciscus I aan.

Het betreft een eerste paus uit de Amerika’s en de eerste jezuiët die leider van de katholieke kerk wordt. Bergoglio is aartsbisschop van Buenos Aires.

Van op het balkon op het Sint-Pietersplein riep de nieuwe paus Franciscus I de volgens Italiaanse media zowat 100.000 mensen op het Sint-Pietersplein en televisiekijkers wereldwijd op om te bidden voor zijn afgetreden voorganger Benedictus XVI.

“Broeders en zusters, goedenavond”, waren de eerste woorden van de nieuwe paus. Hij dankte Benedictus XVI en vroeg voor zijn voorganger te bidden. De Argentijn zei dat de kardinalen hem “aan het eind van de wereld waren komen zoeken”.

De nieuwe kerkleider bad een Onze-Lieve-Vader en een Weesgegroet. Hij vroeg de menigte om een minuut stilte te houden, om bij God voor hem te bidden en om hemzelf de zegen te geven.

Franciscus I riep de katholieken uitdrukkelijk tot samenwerking op. Hij nodigde de gelovigen uit de “weg van de broederlijkheid, liefde en evangelisering te bewandelen”.

Tevens sprak de nieuwe kerkleider de traditionele zegen “urbi et orbi” uit.

Witte rook

Er was omstreeks 19.05 uur witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse kapel in het Vaticaan gekomen, zo was op de Vaticaanse televisie te zien. Tegelijk gingen er klokken aan het luiden en brak er gejuich los op het Sint-Pietersplein.

De witte rook betekende ook dat de nieuw gekozen paus zijn opdracht had aanvaard. Volgens de traditie vraagt de kardinaal-deken – momenteel is dat voormalig staatssecretaris kardinaal Angelo Sodano – aan de kardinaal die de tweederdemeerderheid heeft behaald of hij instemt met zijn canonieke uitverkiezing als paus.

Conclaaf duurde slechts twee dagen
De 115 stemgerechtigde kardinalen hadden twee dagen en vijf stemrondes nodig om een nieuwe paus te kiezen. Dat is een stemronde meer dan bij de verkiezing van voorganger Benedictus XVI in 2005.

Een conclaaf van slechts twee dagen is dus geen uitzondering in de moderne tijd. Behalve Benedictus XVI werd ook paus Johannes Paulus I in twee dagen en vier stemrondes verkozen, in 1978. Het kortste conclaaf in de moderne geschiedenis vond plaats in 1939, toen er slechts drie stemrondes nodig waren om Pius XII te kiezen, zo blijkt uit gegevens verzameld door KerkNet.

Het is overigens van 1831 geleden dat er meer dan vijf dagen nodig waren om een nieuwe paus te verkiezen.

Het langste conclaaf van de moderne geschiedenis vond plaats in 1740 – toen Benedictus XIV tot 248ste paus verkozen werd – en duurde 181 dagen. Bij de opening van dit conclaaf waren 51 kardinaal-kiezers aanwezig, maar vier kardinalen overleden tijdens het conclaaf.

Benedictus XVI, verkozen in 2005, is op 28 februari vanwege naar eigen zeggen afnemende krachten afgetreden. (Belga/DB/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content