Amerikanen vaardigen nieuwe sancties uit tegen Poetins naasten

28/04/14 om 18:23 - Bijgewerkt om 18:23

De Verenigde Staten hebben sancties uitgevaardigd tegen zeven Russische regeringsfunctionarissen en zeventien Russische bedrijven. De Russen noemen de sancties "weerzinwekkend".

Amerikanen vaardigen nieuwe sancties uit tegen Poetins naasten

Barack Obama en Vladimir Poetin © Reuters

De sancties zijn gericht tegen de Russische presidentiële gezant in de Krim Oleg Belaventsev, de ceo van Rostech Sergej Tsjemezov, vicepremier Dmitri Kozak, de directeur van de Russische veiligheidsdienst FSO Jevgeni Moerov, de voorzitter van de parlementscommissie Buitenlandse Zaken in de Doema Aleksej Poesjkov, de ceo van Rosneft Igor Setsjin en vicestafchef Vjatsjeslav Volodin.

Bovenop de sancties trekken de VS exportlicenties in van "hoogtechnologische apparatuur die kan bijdragen tot de Russische militaire capaciteiten". Volgens Amerikaanse media komen de sancties er omdat de Russen er niet in geslaagd zijn hun verbintenissen na te komen van het internationale akkoord om de crisis in Oekraïne onder controle te krijgen.

Het Witte Huis voegde eraan toe bereid te zijn extra sancties op te leggen als de Russen blijven provoceren in Oekraïne. De sancties komen op het moment dat president Barack Obama verschillende landen in Azië bezoekt.

De Russen hebben intussen gereageerd op de sancties. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt ze "weerzinwekkend". "Dit is een vervorming van het buitenlands beleid in plaats van een verantwoordelijke aanpak van de situatie", zo zei viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov aan het persagentschap Interfax. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners