Amerikaanse regering noemt Vladimir Poetin corrupt

26/01/16 om 11:07 - Bijgewerkt om 11:06

Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën is de Russische president Vladimir Poetin corrupt en is dat 'al vele, vele jaren' geweten. De Amerikaanse regering legde eerder al sancties op aan medewerkers van Poetin, maar vermoed wordt dat het de eerste keer is dat ze de Kremlinleider direct beschuldigt.

Amerikaanse regering noemt Vladimir Poetin corrupt

Vladimir Poetin © AFP

'We hebben hem zijn vrienden en dichtste bondgenoten zien verrijken', zei Adam Szubin aan de Britse publieke omroep BBC over Vladimir Poetin. Szubin is bij de Amerikaanse schatkist verantwoordelijk voor de buitenlandse sancties. 'En wie hij niet als vrienden beschouwt, schuift hij aan de kant, en daarvoor gebruikt hij staatseigendommen. Of het nu gaat om de Russische energierijkdom, of contracten met de staat: die worden toegekend aan diegenen van wie hij denkt dat ze hem zullen dienen, en hij sluit diegenen uit die dat niet gaan doen. Voor mij is dat corruptie.'

Poetins woordvoerder liet de BBC weten dat 'geen van deze vragen of onderwerpen beantwoord hoeven te worden, omdat ze pure fictie zijn'.

Sancties

De Amerikaanse regering legde in 2014 sancties op aan een aantal Kremlininsiders. Toen klonk het al dat Poetin geheime investeringen had in de energiesector, maar de president werd toen niet met zoveel woorden beschuldigd van corruptie.

Die sancties werden later uitgebreid en liepen gelijk met door de EU genomen maatregelen. Alles werd in gang gezet na de Russische annexatie van de Krim.

40 miljard dollar

Op een geheim CIA-rapport uit 2007 waarin Poetins rijkdom op 40 miljard dollar geschat wordt, wilde Szubin geen commentaar geven, al zei hij wel dat de Russische president in het geheim rijkdom aan het verwerven is.

Het Kremlin ontkent dat. Poetin bestempelde in 2008 al cijfers die van hem de rijkste man van Europa maakten, als 'gewoonweg rommel'.

'Opdrachtgever'

Een Brits onderzoek besloot vorige week nog dat Poetin 'waarschijnlijk' de goedkeuring gaf voor de moord op de vroegere spion Alexander Litvinenko, die in 2006 in Londen werd vergiftigd met polonium. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners