Amerikaans minister van Defensie neemt ontslag

24/11/14 om 16:28 - Bijgewerkt om 16:28

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het ontslag van minister van Defensie Chuck Hagel aanvaard. Bronnen in de New York Times menen dat Hagel door het Witte Huis gedwongen werd zich terug te trekken.

Amerikaans minister van Defensie neemt ontslag

Chuck Hagel © REUTERS

Bronnen binnen de Amerikaanse administratie hebben gemeld dat de minister van Defensie, Chuck Hagel, ontslag heeft genomen uit het kabinet van president Barack Obama. De president zou het ontslag aanvaard hebben, zo schrijft Reuters.

'Een opvolger zal snel benoemd worden, maar minister Hagel zal aanblijven tot zijn vervanger bevestigd wordt door de Senaat', aldus een vertegenwoordiger van het Witte Huis tegen het persagentschap.

Mogelijke kandidaten zijn Michele Flournoy, die eerder voor het ministerie van Defensie werkte, en Ashton Carter, voormalig plaatsvervangend minister van Defensie. Zij werden al genoemd voordat Hagel begin 2013 in dienst trad. Een andere kandidaat is de Democraat en senator jack Reed.

'Onder druk'

Volgens anonieme bronnen bij het Witte Huis besloten Hagel en Obama samen na weken overleg 'dat het tijd was voor nieuw leiderschap in het Pentagon', aldus de Britse omroep BBC.

Toch menen medewerkers van Hagel in de New York Times dat de man verwachtte de volle vier jaar als defensieminister te werken.

'Minister van Defensie Chuck Hagel trekt zich terug uit het kabinet van Obama onder druk', klinkt het in de krant. Bronnen in de krant melden dat de beslissing van de president om de 68-jarige Hagel - de enige Republikein bij de nationale veiligheid, in dienst sinds begin 2013 - te ontslaan, een erkenning is dat de dreiging van Islamitische Staat andere vaardigheden vergt dan die waarvoor de minister destijds werd aangeworven.

Hagel was een Republikein met militaire ervaring die sceptisch was over de oorlog in Irak. Hij werd binnengehaald om de terugtrekking uit Afghanistan te leiden met een krimpend budget voor het Pentagon.

Onze partners