Al-Qaeda roept op tot 'lone wolf'-aanvallen in het Westen

21/01/15 om 15:42 - Bijgewerkt om 15:42

De terreurgroep Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP) heeft in een via het internet verspreide videoboodschap islamisten opgeroepen tot het plegen van zogenaamde 'lone wolf'-aanvallen in het Westen.

Al-Qaeda roept op tot 'lone wolf'-aanvallen in het Westen

© Reuters

Dat meldt de internetdienst SITE, die de online activiteiten van terreurorganisaties in de gaten houdt. In de bijna vijftig minuten durende videoboodschap wordt AQAP-leider Nasser Ben Ali al-Ansi geïnterviewd. Daarin wordt hem onder meer de vraag gesteld of de in het Westen levende moslims niet beter naar islamitische landen zouden uitwijken.

"Wanneer hij in staat is om een persoonlijke jihad door te voeren in de westerse landen die de islam bestrijden", (...), dan is dat beter en schadelijker" dan emigreren, zo luidt het antwoord van al-Ansi.

Individuele acties, die zonder ondersteuning van een terreurnetwerk uitgevoerd kunnen worden, zijn moeilijker door de politie en inlichtingendiensten te verhinderen. Vorige week had AQAP, dat Jemen als uitvalsbasis heeft, nog de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo opgeëist. Bij die aanval vielen op 7 januari twaalf doden. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners