Al 229.000 Syriërs vluchtten het land uit

31/08/12 om 00:07 - Bijgewerkt om 00:07

Het aantal Syriërs dat in het buitenland beschutting zoekt voor het aanhoudende geweld is opgelopen tot 229.000. De buurlanden komen zwaar onder druk te staan.

Al 229.000 Syriërs vluchtten het land uit

© Reuters

De vluchtelingenstroom groeit nog elke dag tegen een opvallend tempo aan. Dat zegt de hoge commissaris voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties, Antonio Guterres. Zo'n 2,5 miljoen anderen zien hun situatie met de dag slechter worden binnen de Syrische landsgrenzen.

Situatie onhoudbaar

Guterres stond de Veiligheidsraad te woord. Hij waarschuwde voor de groeiende vluchtelingenproblematiek en liet optekenen dat er intussen zo'n 229.000 Syriërs de grenzen met Turkije, Libanon, Irak en Jordanië zijn overgestoken.

Die situatie wordt voor de betrokken landen stilaan onhoudbaar. Zo riep de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu de VN donderdag op om zo snel mogelijk vluchtelingenkampen op te zetten binnen de grenzen van Syrië, om zo het aantal mensen die de grens oversteken in te dammen.Turkije heeft al 80.000 Syriërs binnengelaten en zal weldra niet meer in staat zijn er nog meer te ontvangen, zei hij.

VN vindt geen geld

Probleem is dat de VN-oproep om 180 miljoen dollar bij mekaar te leggen slechts de helft van dat bedrag heeft opgeleverd, hoewel de humanitaire situatie achteruit blijft gaan. Bovendien blijft Syrië buitenlandse hulporganisaties elke toegang tot het land ontzeggen. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners