’64 burgerdoden bij coalitiebombardementen in Syrië en Irak’ (VS)

Bombardement in de buurt van Mosoel © REUTERS

Bij 24 luchtaanvallen door de internationale coalitie tegen terreurgroep IS zijn het afgelopen jaar vermoedelijk 64 burgers gedood.

Dat heeft het Amerikaanse Centrale Commando in Tampa gemeld. Er zouden ook acht mensen gewond zijn geraakt.

Mensenrechtenactivisten hebben de door de VS aangevoerde coalitie er al verschillende keren van beschuldigd dat ze bij aanslagen tegen IS ook burgers doodde. Volgens het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten waren er alleen in juli al 50 doden. De Verenigde Staten onderzoeken dergelijke berichten steeds, maar de resultaten daarvan komen vaak pas na enkele maanden naar buiten. “We hebben teams die er de klok rond mee bezig zijn om te vermijden dat er onbedoeld burgerslachtoffers vallen”, aldus woordvoerder van het Centrale Commando John Dorrian.

119 doden in totaal

De onderzoeken naar de 24 luchtaanvallen hebben volgens hem aangetoond dat de procedures werden gevolgd en dat de nodige voorzorgsmaatregelen werden getroffen.

De VS hebben berekend dat sinds 2014 – toen de bombardementen begonnen – in totaal al 119 burgers gedood werden en 37 anderen gewond raakten, aldus een andere woordvoerder, Josh Jacques, die in The Guardian aan het woord komt.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International verklaarde in een rapport van vorige maand echter nog dat bij elf aanvallen door de coalitie in de afgelopen twee jaar ongeveer 300 burgerdoden vielen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content