17-jarige vluchtelinge getuigt: 'De boot was gemaakt voor 7 en wij waren met 20' (video)

04/09/15 om 08:03 - Bijgewerkt om 08:08

Ook kinderen zitten met een heleboel vragen over de vluchtelingencrisis, daarom wijdde het jeugdjournaal Karrewiet een hele aflevering aan het thema. 'Ik ben erg trots op Fatima, zo'n lange tocht uit Syrië zou ik niet aandurven.'

17-jarige vluchtelinge getuigt: 'De boot was gemaakt voor 7 en wij waren met 20' (video)

Syrische vluchtelingencrisis © Reuters

'Mijn moeder, mijn vader en mijn zus zitten nog steeds in Damascus', vertelt de 17-jarige Syrische Ysra in het jeugdjournaal Karrewiet. Ze deelt haar ervaringen met de kijkers en legt uit waarom ze zo graag naar Duitsland wil: 'We willen gewoon een kans op een beter leven. We willen iets van ons leven maken en niet gewoon overleven.'

Tijdens de eerste schoolweek wijdde het jeugdjournaal op Ketnet een volledige aflevering aan de vluchtelingencrisis. 'We voelden dat kinderen nood hebben aan informatie en duiding over vluchtelingen, aldus Steven Verdeyen eindredacteur bij Karrewiet.

Zonder in te gaan op de gruwelijke details, wordt op kindermaat uitgelegd hoe de oorlog in Syrië een belangrijke oorzaak is van de vluchtelingenstroom naar Europa. Zowel de populaire Balkanroute als de bootvluchtelingen die via de Middellandse Zee Europa bereiken, worden op een overzichtelijk kaartje getoond.

'De reis is lang en gevaarlijk. En soms loopt het fout. Ze steken de zee over in vele en te kleine bootjes', klinkt het. Iets wat het verhaal van Ysra bevestigt. 'De boot was gemaakt voor 7 en wij waren met 20. We moesten zelfs zwemmen.'

Trots

Delen

Meester Jo werkt keihard om Fatima Nederlands te leren en dat werkt

Klasgenootje Wout

Voorts ging Karrewiet op bezoek bij Fatima. Zij kwam onlangs aan in België en gaat nu voor het eerst naar school in de Vlaamse gemeente Arendonk. Meteen wordt duidelijk dat zonder kennis van de Nederlandse taal, les volgen geen evidentie is.

Maar Karrewiet zou Karrewiet niet zijn, moest ze geen kinderen aan het woord laten. De reacties de klasgenootjes zijn bij momenten erg treffend: 'Meester Jo werkt keihard om Fatima Nederlands te leren, en dat lukt ook', vertelt Wout. 'Ik denk wel dat het in orde gaat komen', zegt hij bemoedigend.

'Ik ben erg trots op haar', voegt klasgenoot Bart toe. 'Zo'n lange tocht uit Syrië zou ik niet aandurven. Ik zou bang zijn.' (AVE)

Lees meer over:

Onze partners