15 doden en meer dan 160 gewonden bij ontsporing Moskouse metro

15/07/14 om 09:24 - Bijgewerkt om 13:33

Bij een ongeval in de Moskouse metro vielen minstens vijftien doden en meer dan 160 gewonden. Midden in de ochtendspits ontspoorde de metro die dagelijks door 9 miljoen passagiers gebruikt wordt.

15 doden en meer dan 160 gewonden bij ontsporing Moskouse metro

© Reuters

Er vielen minstens vijftien doden en meer dan 160 gewonden bij de ontsporing van een metrostel tijdens de ochtendspits in Moskou. Zo deelde de plaatsvervangende burgemeester van Moskou en hoofd van de stedelijke commissie voor Noodsituaties, Pjotr Birjoekov mee aan de Russische persagentschappen.

Het incident gebeurde op de 'blauwe lijn' van de Moskouse metro rond 8u30 dinsdagochtend tussen de haltes Slavjansk Boelvar en Park Pobedi. Een volle trein ging bruusk in de remmen, waarbij drie wagons ontspoorden in een tunnel, aldus de Russische Civiele Bescherming. 'De oorzaak van het ongeval was volgens de eerste vaststellingen een vals alarm door een stroomuitval', zei een woordvoerder van de onderzoekscommissie, Vladimir Markin.

Birjoekov ontkende de mediaberichten dat de metrobestuurder is overleden. Hij zou gewond in het ziekenhuis liggen. Ongeveer 350 mensen zijn geëvacueerd, heel wat zwaargewonden zijn per helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Enkele passagiers zaten vast in een volledig vernielde wagon en moesten bevrijd worden. Het Russische gerecht opende een strafonderzoek wegens mogelijke overtredingen van de technische veiligheidsvoorschriften.

Op de metrolijn waar het ongeval gebeurde, is alle verkeer gestopt. Ook is de elektriciteit er uitgeschakeld. De burgemeester van Moskou, Sergej Sobjanin, kwam ter plaatse. Hij verordende de inzet van 65 bussen om de passagiers voort te helpen.

Dagelijks maken negen miljoen passagiers gebruik van de beroemde metro, het belangrijkste transportmiddel in de grootste stad van Europa. Moskou telt meer dan 12 miljoen inwoners. De in 1935 geopende metro kan evenwel een renovatie gebruiken. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners