Wetenschappers waarschuwen voor de gezondheid van mopshonden

05/04/16 om 10:59 - Bijgewerkt om 10:59

Experts waarschuwen voor de groeiende populariteit van honden met extreem brede gezichten en korte lijfjes zoals mopshonden en buldogs.

Wetenschappers waarschuwen voor de gezondheid van mopshonden

© iStock

Uit een Australische studie blijkt dat hondeneigenaars steeds meer kiezen voor hondentypes zoals mopshonden in plaats van grote rashonden, maar dat ze zich niet bewust zijn van de vele gezondheidsproblemen die dergelijke honden ervaren, zoals ademhalingsproblemen, huidaandoeningen, overeten, oogproblemen en een vroegtijdige dood.

De studie, die gepubliceerd werd in het vakblad Canine Genetics and Epidemiology, bestudeerde de gegevens van 180 rashonden uit het register van de Australian National Kennel Council. Aan de hand van het gewicht, de lengte en omvang van de schedel analyseerden de wetenschappers hoe de trends over een periode van 28 jaar, van 1986 tot 2013, zijn geëvolueerd.

Hoewel het totale aantal van alle geregistreerde honden kelderde van 95.792 tot 66.902, ontdekten de onderzoekers dat de daling groter was voor grote honden dan voor medium en kleine rassen. Meer nog stelden ze een stijgende voorkeur vast voor honden met bredere en kortere hoofdjes. Zo steeg de registratie van mopshonden van 522 in 1986 tot 1319 in 2013.

Babyface

Hoewel het onderzoek niet verder inging op de redenen achter deze trends, menen de wetenschappers dat het groeiend aantal kleine woningen in de stad en een verschuiving naar honden als pure gezelschapsdieren, mogelijk enkele van de factoren kunnen zijn. De specifieke voorkeur voor mopshonden kan te verklaren zijn door hun babyface-achtige gezichten die de zorgende functie bij de mens aanwakkert.

Maar de trend is geen goede zaak, waarschuwen de experts. 'Deze honden sterven vier jaar eerder dan honden van dezelfde omvang maar met normale schedels', zegt Professor Paul McGreevy, de auteur van de studie van de universiteit van Sydney. 'Omdat ze al hetzelfde weefsel in hun hoofd hebben als een normale hond, hebben ze minder plaats. Dat veroorzaakt ook de snurkgeluiden die deze honden vaak maken.'

Bovendien kunnen de rimpels in hun gezicht, die te wijten zijn aan de overtollig huid, leiden tot eczeem en andere huidproblemen en oogaandoeningen McGreevy vindt dan ook dat we even moeten stilstaan bij deze trend. 'Ik denk dat mensen eens heel hard moeten nadenken over waarom ze deze beslissing nemen. Ze moeten echt weten waar ze aan beginnen.' (TE)

Lees meer over:

Onze partners