Voor het eerst gat in ozonlaag boven Noordpool

© Reuters

Wetenschappers hebben voor het eerst een gat in de ozonlaag vastgesteld boven de Noordpool.

De vernietiging van ozon boven de Noordpool is zo groot dat voor het eerst gesproken wordt van een gat in de ozonlaag. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de NASA dat wordt gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Tot nu toe waren er enkel gaten in de ozonlaag boven de Zuidpool. Nu hebben dus beide polen last van een enorm ozonverlies. De ozonlaag beschermt de aarde tegen de ultraviolette stralen van de zon.

Koude
Boven de Noordpool is op 20 kilometer hoogte 80 procent van de ozonlaag afgebroken. Wetenschappers zien als oorzaak een lange periode van koude. Koude zorgt ervoor dat CFK’s ozon afbreken. CFK’s zijn chemicaliën die tot voor kort massaal voorkwamen in bijvoorbeeld spuitbussen en koelkasten.

Het onderzoek in Nature zegt dat de afgelopen winters aan de Noordpool uitzonderlijk koud waren. Afgelopen winter duurde de koudeperiode meer dan 30 dagen langer dan eender welke winter die tot nu toe is opgenomen in de statistieken.

Het gat in de ozonlaag boven de Noordpool is vooralsnog kleiner dan de vele gaten boven Antarctica, maar in het Noorden speelt her proces zich af boven relatief dichtbevolkte gebieden.(EE) Volg Knack Planet Earth op Facebook

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content