Vogels hebben slecht Nieuwjaar achter de rug

11/01/14 om 11:06 - Bijgewerkt om 11:21

Een weerradar in Jabbeke toont een duidelijke verstoring van vogels door eindejaarsvuurwerk in Europees beschermde rustgebieden aan de kust.

Vogels hebben slecht Nieuwjaar achter de rug

© Thinkstock

"Weerradars worden doorgaans gebruikt om neerslag te detecteren", legt Gerald Driessens van Natuurpunt uit. "De aanwezigheid van groepen vliegende vogels kan deze neerslagmetingen verstoren. In normale omstandigheden vliegen er te weinig vogels rond om een waarneembaar signaal te geven in radardata. Wanneer de hoeveelheden vogels in het luchtruim sterk toenemen, kan de radar dit echter wel oppikken."

Dat blijkt niet enkel het geval tijdens de vogeltrek, maar ook op de jaarwisseling vlak na middernacht. Dat bewees het KMI met een animatie op basis van herwerkte radarbeelden van de radar van Jabbeke, net voor en net na de jaarwisseling.

Het KMI herwerkte ruwe radardata om ook zwakkere signalen weer te geven, of signalen die normaal gezien weggefilterd worden. Het resultaat: vogels blijken net na middernacht massaal rond te vliegen in het luchtruim. Een dik half uur na middernacht zijn de meeste vogels opnieuw aan de grond.

De regio's met de meeste verstoring, het waterrijke gebied in en rond het natuurgebied "De Blankaart" en de polders tussen Brugge en Zeebrugge en de Uitkerkse Polders, blijken echter belangrijke rustgebieden voor watervogels te zijn die deel uitmaken van het Europese Natura 2000-netwerk. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners