Stro kan miljoenen gezinnen van stroom voorzien

23/10/13 om 10:13 - Bijgewerkt om 10:13

De rol van stro in energieproductie wordt sterk onderschat, zeggen onderzoekers in Leipzig. Het afvalproduct van de landbouw kan nochtans miljoenen Duitse gezinnen van stroom voorzien.

Stro kan miljoenen gezinnen van stroom voorzien

Stro © Reuters

Stro is een van de belangrijkste afvalproducten van de landbouw. In Duitsland alleen al wordt jaarlijks zo'n 30 miljoen ton stro geproduceerd, en dat wordt tot nog toe nauwelijks aangewend voor energieproductie. Zonde, concluderen onderzoekers in het tijdschrift Applied Energy, want het energiepotentieel is indrukwekkend.

Als het stro wordt afgetrokken dat wordt gebruikt in stallen en als meststof op de velden, blijft tussen de 8 en 13 miljoen ton over die perfect geschikt is voor de productie van duurzame energie. Het Duitse stro kan elektriciteit leveren voor 1,7 tot 2,8 miljoen gezinnen en daarbovenop verwarming voor nog eens 2,8 tot 4,5 miljoen huishoudens.

Broeikasgassen

Bij de verbranding van het stro komen weliswaar broeikasgassen vrij, zeggen de onderzoekers, maar die liggen een pak lager dan bij fossiele brandstoffen. Afhankelijk van het gebruik voor de productie van elektriciteit, warmte of biobrandstoffen ligt de uitstoot 73 tot 92 procent lager dan bij fossiele brandstoffen.

"Het stro kan het beste gebruikt worden in grote centrale warmtecentrales en/of gecombineerde centrales die stroom en warmte produceren voor een milieuvriendelijk gebruik", zegt Armin Vetter van het Thüringse Landbouwinstituut, die al zeventien jaar onderzoek doet naar het potentieel van stro.

Denemarken

Volgens de onderzoekers kan de technologie het beste ontwikkeld worden in de regio's die al over geschikte centrales beschikken. Ze kijken daarbij naar Denemarken als voorbeeld: daar wordt al vijftien jaar ingezet op een beter gebruik van stro. Het land produceert jaarlijks meer dan 5 miljard kilowatt uit stro. (IPS/AVE)

Lees meer over:

Onze partners