Panda's in Sichuan niet tuk op aardbeving (video)

22/04/13 om 10:54 - Bijgewerkt om 10:54

De aardbeving in de Chinese provincie Sichuan veroorzaakte niet enkel veel menselijk leed. Ook de panda's in de regio leken niet tuk op de aardschok.

Panda's in Sichuan niet tuk op aardbeving (video)

© Reuters

Een aardschok in de provincie Sichuan richtte het voorbije weekend veel schade aan. Duizenden huizen zijn ingestort, 200 mensen overleefden de ramp niet en ongeveer 12.000 mensen raakten gewond. De aardschok duurde een dertigtal seconden en had een kracht van 6,6 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag vlakbij de stad Ya'an. De aardbeving verraste de bevolking in de vroege ochtend, en heel wat inwoners renden in pyjama de straat op.

De beving joeg niet enkel de bevolking de daver op het lijf, ook de panda's van het nabijgelegen reservaat Bifengxia raakten ernstig in paniek door de ongewone trillingen. Ze sloegen wild om zich heen en probeerden in bomen te klimmen om zichzelf in veiligheid te brengen.

Getraumatiseerde panda's

Volgens de verzorgers raakte geen enkele panda gewond. Wel liepen velen onder hen 'psychisch' leed op. Een panda is bij uitstek een rustig en langzaam dier. Door de schok renden de dieren voor hun leven en trachtten verschillende onder hen vliegensvlug in een boom te klimmen. Velen zijn daar een hele poos blijven zitten en zijn pas na lange tijd weergekeerd naar de begane grond.

Over de hele wereld leven er nog slechts 1.600 panda's in vrijheid en 300 in gevangenschap. Het grootste deel van die dieren leeft in Sichuan.

Het is niet de eerste keer dat de provincie Sichuan getroffen wordt door een aardbeving. Ook in 2008 beefde de aarde er. Toen vielen er vermoedelijk 90.000 doden en evenveel gewonden. (Belga/INM)

Ook panda's zijn niet tuk op een aardbeving:

Onze partners