Ook kangoeroe produceert methaan (en zal het klimaat dus niet redden)

kangoeroe © .

De fabel dat kangoeroes geen methaan uitstoten, wordt ontkracht door nieuw onderzoek. ‘Net als koeien en paarden zijn het herbivoren met actieve methaanproducerende microben.’

Dat koeien een grote hoeveelheid methaan uitstoten, wat erg schadelijk is voor het milieu, is al langer gekend. Maar uit nieuw onderzoek blijkt nu ook dat kangoeroes methaan uitstoten. De fabel dat de dieren weinig gas produceren, wordt zo voor eens en altijd ontkracht, schrijft Scientas.nl.

In het wetenschappelijke magazine Experimental Biology zegt wetenschapper Marcus Clauss ‘dat kangoeroes niet langer mysterieuze wezens zijn die weinig methaan produceren, maar herbivoren met actieve methaanproducerende microben.’ Hiermee gaat hij in tegen onderzoeksresultaten uit de jaren zeventig en tachtig.

Streng dieet

Volgens de Zwitserse en Australische onderzoekers is de hoeveelheid methaan afhankelijk van de snelheid waarmee voedsel door het lichaam gaat. Wanneer het dier lange tijd niet heeft gegeten, beweegt het voedsel minder snel en komt er meer methaan vrij.

Om tot die conclusie te komen gaven de onderzoekers kangoeroes twee soorten diëten. Enerzijds rijk gevulde ‘maaltijden’ (waarbij de dieren konden blijven eten) en anderzijds een streng dieet. Nadien bekeken ze de uitwerpselen van de dieren. Daaruit bleek dat kangoeroes ongeveer evenveel methaan prodcueren als paarden, maar minder dan koeien.

Koeien

Methaan is een krachtig broeikasgas, dat dertigmaal krachtiger is dan CO2. Wetenschappers waarschuwen al jaren dat een massale methaanuitstoot tot een plotse en hevige versnelling van de klimaatverandering kan leiden. Methaan komt onder meer van gasboringen, moerassen en de maag van koeien.

Nochtans kan de methaanuitstoot van melkkoeien met 30 procent worden verlaagd door een voedingssupplement, zeggen onderzoekers van de Penn State University. 3-Nitrooxypropanol (3NOP) is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf DSM en remt de ontwikkeling van methaangas tijdens de spijsvertering van koeien.

Via boeren en ademen stoot een koe dagelijks minimaal een paar honderd gram van het schadelijke broeikasgas uit. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content