Ook jonge visjes houden van junkfood

03/06/16 om 17:23 - Bijgewerkt om 17:23

Jonge vissen zijn op eenzelfde manier verzot op plastic in de zee als tieners gek zijn op fastfood, zo hebben Zweedse wetenschappers ontdekt.

Ook jonge visjes houden van junkfood

© iStock

De studie, die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke vakblad Science, ontdekte dat de blootstelling aan hoge concentraties polystyreen ervoor zorgt dat de larven van de baars plasticpartikels verkiezen boven meer natuurlijk voedsel. Als gevolg van het plasticdieet zijn de jonge baarzen kleiner, trager en kwetsbaarder voor roofdieren. De onderzoekers roepen op om microplastics in cosmetica te verbieden.

Om die impact van plastic op de vissen te bestuderen, stelden de Zweedse onderzoekers de larven van de baars bloot aan verschillende concentraties polystyreen. Wanneer de visjes vervolgens in een watertank werden geplaatst met een snoek, werden de baarzen die microplastics hadden gegeten vier keer sneller opgegeten dan de baarzen die geen plastic als voedsel kregen. Alle plastic etende vissen werden binnen de 48 uur gedood.

Cosmetica

Professor Peter Eklöv, co-auteur van de studie in Science: 'Dit is de eerste keer dat een dier plasticdeeltjes verkiest als voeding en dat is een reden tot bezorgdheid.'

Medeonderzoeker Oona Lönnstedt benadrukt dan weer dat de effecten van prooivisjes die plastic eten wellicht doorheen de hele voedselketen gevoeld worden.

Al jaren baart de toenemende hoeveelheid plastic in de zeeën zorgen. Geschat wordt dat jaarlijks zo'n 8 miljoen ton plastic in de oceanen terechtkomt. Het plastic breekt uiteindelijk af in kleine stukjes. De stukjes die kleiner zijn dan 5 millimeter noemt men microplastics. Microplastics zitten daarnaast ook in verzorgingsproducten en cosmetica. Cosmeticaproducenten zijn evenwel van plan om de microplastics geleidelijk aan uit hun producten weg te laten tegen 2020. (TE)

Lees meer over:

Onze partners