Obama maakt klimaatverandering prioriteit

20/12/12 om 15:55 - Bijgewerkt om 15:55

De Amerikaanse president Barack Obama ziet de strijd tegen de klimaatverandering als een van de drie topprioriteiten voor zijn tweede ambtstermijn.

Obama maakt klimaatverandering prioriteit

© Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama ziet de strijd tegen de klimaatverandering als een van de drie topprioriteiten voor zijn tweede ambtstermijn. Dat zegt hij in een interview met het weekblad Time.

Obama is als "Person of the Year" uitvoerig geïnterviewd door het magazine. Hij zegt dat de economie, immigratie en de klimaatverandering de drie belangrijkste thema's voor zijn tweede ambtstermijn zijn. Dat is een grote verandering ten opzichte van zijn eerste termijn in het Witte Huis. Toen bleef hij opvallend stil over het klimaat. Hij kreeg daardoor veel kritiek van milieuverenigingen. Knack.be-correspondent in de Verenigde Staten Tom Vandyck noemde de klimaatpolitiek de "grootste mislukking van Barack Obama." Het klimaatthema kwam zogoed als niet aan bod in de verkiezingsstrijd tussen Obama en Mitt Romney.

Dochters zetten Obama aan het denken

Volgens Obama zijn het zijn dochters die hem hebben beïnvloed om de strijd tegen de klimaatverandering meer aandacht te geven. "Het is een cliché, maar het is absoluut waar dat elke ouder die zijn kinderen ziet opgroeien, beseft dat alles wat je doet invloed heeft op hun toekomst. Je hoopt met heel je hart dat ze je overleven, dat de wereld beter is voor hen als je er niet meer bent. Je begint na te denken over hun kinderen", zegt hij in het interview. "Rond thema's zoals de klimaatverandering, denk ik dat dit land en de wereld na moeten denken over wat ze achterlaten."

Barack Obama: 'Je wil niet dat kinderen jouw foute keuzes erven'

Kinderen kunnen zelf nog genoeg foute keuze maken, zei Obama. "Je wilt niet dat ze jouw foute keuzes erven. We moeten daarover nadenken met de maatschappij als geheel. Als het gaat om onze fiscale huishouding, over de klimaatverandering, over de economie en de kansen die ze krijgen, dan pleit ik altijd voor een visie op lange termijn. Maar dat is bijzonder moeilijk in deze baan, waar er altijd crisissen op je afkomen."

Profetische woorden, want het interview vond plaats voor de schietpartij in de Sandy Hook Elementary School in Newtown, Connecticut, een incident dat de wapenwetgeving op de agenda van de president zette. Een heet hangzijzer dat de kern van de Amerikaanse ziel raakt. (IPS/SD)

Onze partners