Laatste resten van Atlantisch Woud bedreigd

In het zuiden van Brazilië worden de laatste resten van het Atlantisch Woud bedreigd, zegt een nieuwe studie. Het Atlantisch Woud heeft de status van werelderfgoed en biosfeerreservaat.

Volgens het Project Duurzame Kust (Projeto Litoral Sustentável) van het Braziliaanse Pólis-instituut, dat onderzoek doet rond duurzame stadsontwikkeling, worden beschermde kustgebieden in het noorden van de deelstaat São Paulo bedreigd door de toenemende bevolkingsdruk, door installaties voor oliewinning en door de uitbreiding van twee havens.

In het bedreigde gebied liggen de laatste resten van het Atlantisch Woud, een enorm uitgestrekt oerbos aan de Atlantische kust.

Illegale huizen São Paulo is de grootste stedelijke agglomeratie van Zuid-Amerika. Er worden veel woningen zonder vergunning gebouwd, zegt Kazuo Nakano, een van de coördinatoren van het onderzoeksproject. “In de mooiste zones van de noordelijke kuststreek heb je zomerhuizen, waardoor voor de steden weinig ruimte overblijft om te groeien. Wanneer mensen migreren op zoek naar werk, zonder dat ze de financiële middelen hebben om huizen te kopen in deze zones, dan gaan ze in illegale woningen in beschermde zones wonen.”

In juni trokken milieuorganisatie SOS Mata Atlântica en het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek ook al eens aan de alarmbel. Ze hadden berekend dat het Atlantisch Woud van mei 2010 tot mei 2011 weer 133 vierkante kilometer kleiner was geworden.

Werelderfgoed

De Unesco gaf een groot deel van het Atlantisch Woud de status van biosfeerreservaat (1993) en werelderfgoed (1999). Volgens de VN-organisatie gaat het om “een uniek ecosysteem over een afstand van meer dan 3000 kilometer langs de kust.” De biologische rijkdom van het gebied is uitzonderlijk, met alleen al 120 verschillende soorten zoogdieren, het grootste aantal in Brazilië. Heel wat soorten komen enkel daar voor. Net zoals het Amazonewoud staat het Atlantisch Woud onder zware druk. Door de ontbossing heeft het Atlantische Woud nog slechts 7,9 procent van zijn oorspronkelijke vegetatie. (IPS/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content