Gaat klimaattop in Parijs voor 1,5 graden minder in plaats van 2 graden?

07/12/15 om 19:59 - Bijgewerkt om 19:59

Op de klimaattop in Parijs lijken steeds meer stemmen op te gaan om een maximale opwarming van 1,5 graden in plaats van 2 graden op te nemen in het eindakkoord.

Gaat klimaattop in Parijs voor 1,5 graden minder in plaats van 2 graden?

Klimaatconferentie in Parijs © Reuters

In de tekst waarmee de onderhandelaars vorige week aan de slag gingen, stond nog een veelheid aan mogelijke streefdoelen voor de opwarming van de aarde. Ook de optie om geen enkel doel in het akkoord op te nemen was aanwezig.

Het document waarmee de technische onderhandelingen zaterdag werden afgesloten laat nog maar twee mogelijke streefdoelen over: minder dan 2 graden of minder dan 1,5 graden.

In Parijs lijken nu steeds meer stemmen op te gaan voor 1,5 graden, een eis van de landen, vaak de minst ontwikkelde, die de grootste hinder ondervinden van de opwarming.

Canada, China en de Europese Unie zouden zich achter dat ambitieuze streefdoel willen scharen en ook de hoofdonderhandelaar van de Verenigde Staten hintte maandag op 1,5 graden.

Het gaat natuurlijk slechts om een streefdoel. Om dat ook effectief te halen, zullen de 196 landen de komende jaren ambitieuzere plannen voor de CO2-uitstoot op tafel moeten leggen. Met wat momenteel voorligt, gaat de wereld immers eerder in de richting van 3 graden opwarming. (Belga/SD)

Onze partners