Europa wordt klimaatneutraal in 2100

Droogte door klimaatverandering © Reuters

België wil dat Europa tijdens de Klimaatconferentie in Parijs de rol als bruggenbouwer, tussen de ontwikkelde en ontwikkelingslanden, op zich neemt.

Europa wordt klimaatneutraal in 2100. Dat heeft de Europese Raad van Milieuministers beslist in aanloop naar de Klimaatconferentie in Parijs. België wil dat Europa een rol als bruggenbouwer tussen de ontwikkelde en de ontwikkelingslanden opneemt.

De Europese ministers zijn het vrijdag eens geraakt over een reductie van de broeikasgassen in de Unie met 50 procent tussen 1990 en 2050. Nog eens vijftig jaar later moet de Unie ‘klimaatneutraal’ worden. Aanvankelijk was sprake van een volledige ‘decarbonisering’, het uitroeien van broeikasgassen, maar die formulering werd op vraag van Polen uit de conclusies gehaald.

Oost-Europese landen terughoudend

De Oost-Europese landen vertonen binnen de EU de grootste terughoudendheid tegenover klimaatakkoorden. Europa zal bij de Klimaatconferentie in Parijs, eind november, ook ijveren voor een vijfjaarlijkse herziening van de maatregelen tegen de opwarming van de aarde. ‘

‘Dit is een sterk uitgangspunt voor de Klimaattop’, vindt Europees commissaris voor Klimaatactie Miguel Arias Cañete. ‘Zoals Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker al duidelijk heeft gemaakt, zullen we niet zomaar eender welke deal tekenen in Parijs.

Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister van Milieu
Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister van Milieu© BELGA

België is ook voorstander van een nieuwe wereldwijde onderhandeling elke vijf jaar. Daarin zou enkel een verstrenging van de maatregelen en geen afzwakking kunnen worden bepaald.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is niet bereid zich neer te leggen bij een opwarming van de aarde met 3 graden.’België en de Europese Unie blijven voor 2 graden gaan’, klinkt het.

De 195 deelnemende landen zullen op de Klimaatconferentie geen wereldwijde reductie van broeikasgassen overeenkomen. Daarvoor bestaat er te weinig eensgezindheid. De landen zullen daarentegen voorstellen doen over wat ze zichzelf opleggen om de opwarming van de aarde te beperken. De Verenigde Naties lieten eerder deze week al weten dat een beperking tot 2 graden niet mogelijk is met wat er momenteel op tafel ligt, er wordt nu eerder uitgegaan van drie graden.

Klimaatmars

Meer dan tachtig Belgische organisaties mobiliseren hun achterban om op 29 november deel te nemen aan de geplande ‘klimaatmars’ op Parijs, daags voor de start van de VN-Klimaatconferentie.

Doel van de ‘Climate Express’ is 10.000 Belgen met de trein, bus en fiets naar Parijs te brengen voor de grootste klimaatmars ooit. De initiatiefnemers willen zo ‘een sterk signaal geven aan de Belgische politici’, dat het tijd is voor een daadkrachtig en solidair klimaatakkoord.

Naast grote ngo’s als Greenpeace, WWF, Oxfam, 11.11.11 en Broederlijk Delen, stappen bijvoorbeeld ook vakbondslui, politieke (jongeren)partijen, jeugdbewegingen en de Vlaamse Jeugdraad mee op de trein. En ook cultuurhuizen als de Ancienne Belgique, de Vooruit en het Kaaitheater mobiliseren mee. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content