De oceanen dreigen te verzuren

20/06/11 om 18:29 - Bijgewerkt om 18:29

Onderworpen aan allerhande druk, van opwarming tot overbevissing, vertonen de oceanen op planeet Aarde verontrustende symptomen die ook aanwezig waren bij vroegere fasen van massale uitroeiïng.

De oceanen dreigen te verzuren

© EPA

Zo waarschuwt een panel van 27 deskundigen in een maandag gepubliceerd rapport. De resultaten zijn "choquerend", luidde de samenvatting van directeur Alex Rogers van het Internationaal Oceaanprogramma.

De experts uit zes landen bogen zich over de gecumuleerde effecten van allerhande druk op de wereldzeeën. "Wij hebben gemerkt dat de gevolgen veel erger zijn dan elk van ons zich had gerealiseerd vanuit zijn eigen (invals)hoek", zei Rogers. "De combinaties van uitgeoefende druk creëren omstandigheden die zijn teruggevonden bij elk van voorgaande massale uitroeiïngen van soorten op Aarde", concludeert het panel.

Opwarming en verzuring van de oceanen

Tijdens de voorbije 500 miljoen jaar heeft onze planeet na natuurrampen vijf van dergelijke verwoestingen gekend en waarbij meer dan de helft van de bestaande species verdwenen. De signalen op rood zijn de opwarming en de verzuring van de oceanen, die tot een te zwak zuurstofgehalte leiden. De wereldzeeën

riskeren in een fase van uitroeiïng van mariene species te komen.

Ook maken de deskundigen zich zorgen over ondere andere de overbevissing en de vervuiling van de oceanen met allerlei stoffen. Het panel waarschuwt dat de oceaan "het grootste ecosysteem ter wereld is en onze wereld leefbaar houdt". (Belga)

Onze partners