Costa Concordia: milieuramp op de loer

16/01/12 om 16:50 - Bijgewerkt om 16:50

Na de schipbreuk dreigt de milieuramp. De Concordia draagt zo'n 2.400 ton olie met zich mee, die bij een lek zeer nefaste ecologische gevolgen kan hebben. De bedreigde gebieden hangen af van de stroming en de weersomstandigheden.

Costa Concordia: milieuramp op de loer

© Reuters

Terwijl de hoop om nog overlevenden te vinden langzaam wegebt, wordt het ecologische alarm nu geslagen. Een milieuramp ligt op de loer. Vooral het Italiaanse eiland Giglio, waar het schip vastgelopen was net voor de kust, loopt gevaar. "Het is de bedoeling te vermijden dat er olie lekt uit het schip. De interventie is dringend, er zit haast achter. Toch ligt onze prioriteit nog steeds bij de mensenlevens die nog te redden vallen", aldus minister van Milieu Corrado Clini in de Italiaanse krant La Republica. De komende 48 uur zullen vooral nog op zoekacties geconcentreerd zijn, pas erna kan de dreigende olieramp ingeperkt worden.

De gebieden die gevaar lopen hangen nog af van zeestromingen en weersomstandigheden, al zal het eiland Giglio zeer zeker in de klappen delen. Waarschijnlijk moet de hele Toscaanse Archipel - het grootste waternatuurpark van Europa, met onder meer het eiland Elba - eraan geloven. Voorlopig zijn de reddingsoperaties volop bezig en proberen de duikers de risicovolle situatie onder controle te houden.

Maandagmorgen begon het schip zich echter te verplaatsen, nog een extra moeilijkheid voor de reddingsoperaties. Daardoor werden de zoekacties een tijdje gestaakt en de reddingswerkers geëvacueerd. Voorlopig trad er een verticale verplaatsing op van 9 cm en een horizontale van 1,5 cm.

De oliedreiging kan enorme gevolgen hebben op het ecosysteem. Door de enorme dichtheid zullen de gevolgen voor het milieu niet te overzien zijn. Clini stelde al voor om de doortocht van schepen in de pijnpuntzones zo veel mogelijk te beperken. Hij wil ten alle koste vermijden dat het Italiaanse patrimonium, een enorme toeristische trekpleister, de teloorgang tegemoet gaat. (MVB)

Onze partners