CO2 op alarmniveau

30/04/13 om 01:35 - Bijgewerkt om 01:35

Voor het eerst in de geschiedenis van de mens dreigt het CO2-niveau het alarmpeil van 400 deeltjes per miljoen te overschrijden. Daar moet dringend wat aan gebeuren, zeggen VN-wetenschappers.

CO2 op alarmniveau

© Reuters

Christiana Figueres, klimaatverantwoordelijke van Verenigde Naties, roept maandag in Bonn op tot dringende actie. Volgens het observatorium van Mauna Loa van Hawaii heeft het CO2-niveau op onze planeet op 25 april 399,72 deeltjes per miljoen (ppm) bereikt.

"We staan op het punt de drempel van 400 ppm te overschrijden", zo zei Figueres op een top waarop 190 landen de klimaatconferentie van Warschau later dit jaar voorbereiden. "Ik sta hier dan ook voor u met een ongerust hart. We moeten dringend actie ondernemen."

Dinosaurussen

Volgens het Scripps Institution of Oceanography, dat samenwerkt met het observatorium in Mauna Loa, kan de drempel van 400 ppm in mei overschreden worden en dat voor het eerst in de geschiedenis van de mens.

De eerste metingen dateren van maart 1958 en toen bereikte het CO2-peil 316 ppm. Voor de Industriële Revolutie wordt dat peil geschat op 280 ppm.

Drie tot vijf miljoen jaar geleden, tijdens het Plioceen, toen de dinosaurussen uitgestorven waren en er van de mens nog geen sprake was, lag het CO2-niveau hoogstwaarschijnlijk boven 400 ppm. Toen lag de gemiddelde temperatuur op aarde ook 2 à 3 graden hoger, zo meldt het Scripps.

Onze partners