Amerikaanse experten ontsmetten tijdens Vietnam-oorlog vervuilde bodem

09/08/12 om 15:04 - Bijgewerkt om 15:04

Amerikaanse experten ontsmetten de bodem van een luchthaven die tijdens de Vietnamoorlog besmet is met het erg giftige ontbladeringsmiddel Agent Orange.

Amerikaanse experten ontsmetten tijdens Vietnam-oorlog vervuilde bodem

© AFP

Amerikaanse experten ontsmetten de met het erg giftige ontbladeringsmiddel Agent Orange vervuilde bodem van de luchthaven van Danang in Centraal-Vietnam. Tijdens de Vietnamoorlog deed de luchthaven dienst als Amerikaanse basis.

'Samen erfenissen van vroeger begraven' Na tientallen jaren zijn enkele Amerikaanse experten begonnen om de met het erg giftige ontbladeringsmiddel Agent Orange vervuilde bodem te ontsmetten.

Op de luchthaven van Danang in Centraal-Vietnam wordt 73.000 kubieke meter aarde en afzettingsmateriaal afgegraven en ontgift. "We zullen er samen aan werken en zetten een eerste stap om de erfenissen van vroeger te begraven", zei de Amerikaanse ambassadeur David Shear volgens de Amerikaanse ambassade in Hanoi bij de eerste spadesteek. De luchthaven was tijdens de Vietnamoorlog een Amerikaanse legerbasis.

Kankerverwekkende chemicaliën

De Verenigde Staten zetten het kankerverwekkende dioxinemiddel onder andere in om de jungle te ontbladeren. De bedoeling was om de geheime paden van de Vietcong-guerrillastrijders uit de lucht gemakkelijker te kunnen ontdekken. De luchthaven van Da Nang diende om het verdelgingsmiddel op te slaan.

"De aarde zal verhit worden om de dioxine te vernietigen en zal tegen 2016 klaar zijn voor hergebruik", aldus de ambassade.

De chemicaliën zijn erg kankerverwekkend en veroorzaken misvormingen bij ongeboren kinderen. Dioxine vormt een gezondheidsrisico door de besmetting van de grond, waardoor het in de voedselketen kan binnendringen. Volgens Vietnamese cijfers zijn vier miljoen mensen getroffen door de besmetting. "De VS hebben de slachtoffers nooit geholpen", zei Mai The Chinh van de vereniging van dioxineslachtoffers. Zelfs in de derde generatie worden kinderen met misvormingen geboren.
Vorig jaar had de VS een project gefinancierd om onontplofte mijnen en bommen op te sporen en onschadelijk te maken.(Belga/SVL)

Onze partners