Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

24/02/11 om 11:57 - Bijgewerkt om 11:56

Op zoek naar een plein

Over de revolutie in Caïro, zo mooi bezongen door Rudi Balkon, is het laatste woord misschien niet gesproken maar het voorlaatste wel.

Onze chef-Wetstraat op de vorige redactievergadering: 'Ik zeg u één ding. Al die bezetenen die daar nu staan te springen en te tieren tegen Mubarak, zijn dezelfden die destijds stonden te roepen en te schreeuwen tegen Cleopatra. En we hebben gezien wat daarvan gekomen is.'

In ons land is de kans op een dergelijk oproer klein, bij gebrek aan een gepast plein. Alle grote opstanden hebben plaatsgevonden op een groot plein. Denk aan de omverwerping van de tsaar op het Paleisplein in Sint-Petersburg, het Tiananmenplein in Peking, het Wenceslasplein in Praag, de Pariser Platz aan de Brandenburger Tor in Berlijn, het Tahrirplein in Caïro, en vele andere. Wij hebben zo geen plein. Hugo Camps verzuchtte het vorige week in De Morgen: 'Ons land is pleinarm en marktrijk.'

De Grote Markt in Brussel is te klein, en bovendien leggen ze in het midden dan nog een ijspiste of een bloementapijt, werp daar maar eens een regime omver. Op de Grote Markt in Antwerpen kun je nog geen fanfare fatsoenlijk laten rondmarcheren. En voor de volledigheid voegen wij eraan toen dat het Maarschalk Fochplein in Leuven de komende 30 jaar niet toegankelijk is, daarop moet u dus ook niet rekenen.

Hoewel: de archeologische opgravingen waarover wij met veel plezier hebben bericht, kunnen mits het niet opnieuw begint te sneeuwen binnenkort worden afgesloten. Het Studiebureau Archeologie is niet ontevreden: ze hebben duidelijke aanwijzingen gevonden dat er in de negentiende eeuw al bewoning was in Leuven.

Mijnheerke Louis ontplofte bijna toen hij het hoorde. Rende van De Laatste Show naar Het Laatste Nieuws om overal van zijn oren te gaan maken. Mijnheerke: 'Ze stoppen uit oneerlijke schaamte, want ze hebben natuurlijk niets gevonden. Het heeft de Leuvense belastingbetaler 500.000 euro gekost. De Vlaamse overheid verplicht ons telkens om die gekheden te laten uitvoeren of we krijgen geen vergunning. Dat heeft een naam: oplichting. We hebben potverdorie stadswallen uit de twaalfde eeuw in ons park, en dan komen zij met hun bewoning uit de negentiende.'

Die stadswal uit de twaalfde eeuw is vorig weekend ingestort! Alsof de duvel zelf de regie voert in Leuven, iets wat steeds meer mensen geloven. De oude muur bevindt zich in het stadspark, als men dat perkje onkruid een park kan noemen. Mijnheerke Louis had maanden geleden al een aannemer aangesproken om restauratiewerken uit te voeren, maar omdat hij 500.000 euro aan de opgravingen op het Fochplein had moeten besteden, was er geen geld meer. Vorig weekend donderde de helft van de wal naar beneden. Was dat tijdens de week gebeurd, wanneer veel studenten oneigenlijk gebruik maken van het park, er waren doden gevallen. Aan de andere kant van de muur is er een kleuterschooltje! Stel u voor dat die zware stenen daar waren terechtgekomen. Het is nu te hopen dat er zich de komende tijd geen instorting voordoet op het Fochplein, of het zou wel eens kunnen dat de burgemeester zijn spreekwoordelijke kalmte verliest.

Maar voor een revolte is ook Leuven niet meer geschikt. Niet eens voor een studentenrevolte, zoals toen Paul Goossens het xenofobe en hoogst ordinaire 'Waalse ratten, rolt uw matten' door de straten van de stad brulde. Een Vlaams-Brabantse omwenteling is het hoogst haalbare, en dan nog een met een sluitingsuur en een verbod op alcoholische versnaperingen. Het station is nu trouwens ook dicht, dus met de trein kun je er niet komen. Met de bus kun je er ook niet komen want het hele centrum ligt open. En met de auto mag je er niet komen.

Er is maar één plein in België dat voldoet aan de minimumafmetingen voor een bescheiden revolutie, en dat is de Grote Markt van Sint-Niklaas. En in Sint-Niklaas gelooft niemand.

Koen Meulenaere

Onze partners