"U bent een uitstekende chauffeur!"

30/12/10 om 10:58 - Bijgewerkt om 10:58

Wetenschappers werken aan een sympathieke gps.

"U bent een uitstekende chauffeur!"

Zou u uw gps soms ook het raam willen uitgooien wanneer het ding na een verkeerde afslag op monotone wijze blijft herhalen: "Keer om indien mogelijk"? U bent niet alleen. Navigatiesystemen veroorzaken af en toe wel eens een kleine dosis verkeersagressie, maar daar komt binnenkort een einde aan met de sympathieke gps.

Britse wetenschappers werken aan een nieuwe generatie slimme computers die in staat zouden zijn om het humeur van de gebruiker te detecteren en zich ernaar te gedragen.

"Computers zijn erg goed in het begrijpen van wat iemand typt of zegt, maar ze moeten niet alleen begrijpen wat ik zeg, maar ook hoe ik het zeg", zegt Professor Peter Robinson van de Cambridge University.

Vriendelijke opmerking

Dankzij verschillende sensoren die gezichtsexpressies, handgebaren en zelfs de toon van de stem evalueren, kan de technologie het humeur van een gebruiker inschatten. Aan de hand van deze informatie zal de sympathieke gps zijn gedrag zodanig aanpassen om stress bij de chauffeur weg te nemen door bijvoorbeeld een vriendelijke opmerking te maken.

Volgens de onderzoekers zou het systeem nog verder kunnen worden ontwikkeld om de gestresseerde chauffeur wat rust te geven door bijvoorbeeld te stoppen met instructies te geven, de radio zachter te zetten of te verhinderen dat de gsm rinkelt.

Volgens de eerste tests slaagde de sympathieke gps in 70 procent van de gevallen de gevoelens van de chauffeurs juist te identificeren. Dat is even goed als de meeste mensen.

Lees meer over:

Onze partners