Poolreizigers Dansercoer en Deltour arriveren op geografische Zuidpool

22/12/11 om 13:52 - Bijgewerkt om 13:52

Poolreizigers Dixie Dansercoer en Sam Deltour hebben de geografische Zuidpool bereikt 31 dagen na de start van hun expeditie. Dat meldt het duo op Twitter en op hun blog.

Poolreizigers Dansercoer en Deltour arriveren op geografische Zuidpool

© Thinkstock

Honderd jaar geleden stond de eerste mens op negentig graden zuid en nul graden oost of west. De twee avonturiers willen de langste autonome niet-gemotoriseerde expeditie op Antarctica uitvoeren.

Slechte weeromstandigheden

Het duo zal met kites 6.000 kilometer afleggen op honderd dagen. De poolreizigers maken een lus vanaf het Russische station Novolaz-arevskya, over de geografische Zuidpool tot aan de Belgische Prinses Elisabethbasis. Door de slechte weersomstandigheden moesten de poolreizigers hun oorspronkelijke route een maand geleden bijstellen. Uit hun blogs wordt duidelijk hoe extreem de windsnelheden en de weersomstandigheden variëren.

Door beperkte windsnelheden vorderden de twee woensdagochtend slechts vier kilometer per uur met hun kites. Daarna was er meer wind, waardoor ze veertig kilometer op vier uur aflegden. Het laatste uur voor ze de Amerikaanse basis op de Zuidpool bereikten, legden ze in complete mist af.

Drieledige opdracht

De poolreizigers hebben nog 1.759 kilometer te gaan tot de Prinses Elisabethbasis, met een gemiddelde voortgang van zestig kilometer per dag. Het doel van hun tocht is drieledig: een nieuwe ecologische expeditievorm uittesten op basis van windkracht, wetenschappelijk onderzoek uitvoeren en het milieubewustzijn promoten. De tocht wordt financieel ondersteund door telecombedrijf Mobistar, dat zijn CO2-afdruk in tien jaar wil halveren. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners