Nelson Mandela's valse doventolk slaat weer toe (video)

12/05/14 om 19:17 - Bijgewerkt om 19:17

Net nu we hem bijna vergeten waren, duikt de beruchte valse doventolk van de begrafenisceremonie van Nelson Mandela op in een reclamefilmpje waarin hij een wel heel bizarre rol speelt.

Nelson Mandela's valse doventolk slaat weer toe (video)

Thamsanqa Jantjie © YouTube

Thamsanqa Jantjie, de doventolk die op de begrafenisplechtigheid van de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela complete wartaal uitsloeg, is opnieuw opgedoken.

Het Israëlische bedrijfje Livelens betaalde de man heel wat geld om te figureren in een reclamespotje voor een app om video's te streamen. Daarin steekt hij de draak met zichzelf en zijn wanvertoning op Mandela's begrafenis. Het bedrijf lokte Jantjie daarvoor met een smoes even weg uit de psychiatrische instelling waar hij sinds december verblijft. De internationale dovengemeenschap reageert woedend op het filmpje en vindt dat gebarentaal op deze manier geridiculiseerd wordt.

De CEO van Livelens, Max Bluvbland, verdedigt de keuze voor Jantjie en beschrijft hem als 'een normale kerel', die betrokken was in een 'heel ongelukkig incident'. Op Twitter schreef het bedrijf: 'Het gaat om mensen een tweede kans geven. Hij is mentaal ziek en maakte een fout. Moet hij voor de rest van zijn leven dan verbannen worden?'.

Thamsanqa Jantjie haalde zich eerder ook al de woede op de hals van de dovengemeenschap, omdat hij tijdens de vier uur durende ceremonie voor Nelson Mandela in december geen universeel erkende gebaren gebruikte, fouten maakte en zich niet bediende van lichaamstaal.

Jantjie zei achteraf dat hij aan schizofrenie lijdt. Plots zouden 'de engelen over het stadion neergedaald zijn' en zou hij 'stemmen gehoord' hebben, waardoor hij zich niet meer kon concentreren. Jantjie stond naast alle sprekers tijdens de plechtigheid, van de kleinkinderen van Nelson Mandela over de Chinese vicepresident Li Yuanchao tot de Amerikaanse president Barack Obama.

Onze partners