Giraf neemt afscheid van terminale zoomedewerker

21/03/14 om 14:44 - Bijgewerkt om 14:44

Een 54-jarige medewerker van de Rotterdamse zoo Diergaarde Blijdorp, die aan terminale kanker lijdt en nog maar enkele weken te leven heeft, heeft op hartverscheurende wijze afscheid genomen van 'zijn' geliefde dieren.

Giraf neemt afscheid van terminale zoomedewerker

Een emotioneel moment bij de giraffen © Stichting Ambulance Wens

Mario werkte bijna 25 jaar in de Rotterdamse zoo waar hij schoonmaakte. Onlangs werd bij hem een hersentumor vastgesteld waardoor hij grotendeels verlamd raakte.

De laatste wens van de Nederlander was om afscheid te nemen van zijn favoriete dieren. Op zijn verzoek werd zijn ziekenhuisbed naar de zoo gebracht om nog één keer de dieren te zien die hij zo goed heeft gekend. Toen Mario bij de giraffen werd binnengereden, kwamen de dieren in enkele minuten naar hem toe. Eén giraf lijkt hem zelfs een afscheidskus te geven.

'De dieren herkenden hem en voelden dat het niet goed gaat met hem', aldus Kees Veldboer, de stichter van de Stichting Ambulance Wens, aan de Nederlandse krant Algemeen Dagblad. 'Het was een heel speciaal moment. Je zag hem stralen.'

Verschillende studies beweren dat dieren ziektes in de mens kunnen herkennen, waaronder ook ziektes zonder zichtbare symptomen. Zo is aangetoond dat snuffelhonden succesvol patiënten met longkanker kunnen identificeren.

Mario, die een verstandelijke beperking heeft, vroeg ook nog om afscheid te kunnen nemen van zijn collega's van de zoo, waar hij het grootste deel van zijn volwassen leven doorbracht.

De laatste wens van Mario werd mogelijk gemaakt door de Nederlandse Stichting Ambulance Wens die de dromen van terminaal zieken in vervulling probeert te brengen door hen te transporteren in speciaal ingerichte ambulances. Zo hebben de ambulances lange ramen zodat de patiënten naar buiten kunnen kijken.

Lees meer over:

Onze partners