'Archeologen ontdekken graf van Don Quichot-schrijver Cervantes'

27/01/15 om 09:52 - Bijgewerkt om 09:51

In een klooster in Madrid is een doodskist met initialen MC opgegraven in de zoektocht naar het graf van Miguel de Cervantes.

'Archeologen ontdekken graf van Don Quichot-schrijver Cervantes'

Op de doodskist staan de letters MC © AFP

Na een zoektocht van negen maanden naar het graf van de bekende Spaanse schrijver Miguel de Cervantes (1547-1616), bekend van El ingenioso hidalgo Don Quixote de la Mancha,hebben onderzoekers bekendgemaakt dat ze een doodskist met de initialen MC hebben opgegraven.

De restanten van de houten doodskist werden gevonden tussen houtresten van andere doodskisten in een grafkelder onder een klooster in Madrid, aldus medewerkers van het wetenschappelijk onderzoeksteam.

De stukjes bot die werden gevonden, behoren toe aan verschillende mensen. Maar de onderzoekers schatten de kans vrij hoog in dat Cervantes begraven werd in de kist met initialen MC, zo schrijft de Spaanse krant El Pais. De wetenschappers zoeken nu naar stoffelijk overschot van Cervantes tussen de gevonden botten.

De identificatie van de beenderen zou relatief makkelijk moeten verlopen. Cervantes had een misvormde linkerhand en raakte gewond in de Slag bij Lepanto in 1571. Ook zijn weinige tanden - hij had er maar zes meer toen hij stierf - zouden aanwijzingen kunnen zijn.

Feestjaar Shakespeare

Als het daadwerkelijk om Cervantes blijkt te gaan, zouden forensische wetenschappers zijn gezicht kunnen reconstrueren en zou de oorzaak van zijn dood kunnen worden achterhaald.

Cervantes stierf in 1616 op 70-jarige leeftijd in armoede en werd begraven op het domein van het klooster in de Barrio de las Letras-wijk in de oude stad van Madrid waar de schrijver woonde. Hoewel hij de bekendste schrijver van Spanje is, is niet geweten op welke plek hij precies ligt begraven. Na een renovatie van het klooster in 1673, ging het graf immers verloren.

Het onderzoeksteam bestaat uit een dertigtal archeologen, forensische dokters, historici en technici. Het doel was om het lichaam van Cervantes tegen 2016 te vinden, wanneer de sterfdata van Cervantes en Shakespeare herdacht worden. De beroemde Engelse auteur overleed tien dagen voor Cervantes.

Lees meer over:

Onze partners