Luc Baltussen
Luc Baltussen Luc Baltussen is redacteur bij Knack.

Na ING krijgen ook KBC en Dexia de rekening gepresenteerd voor de steun waarmee Vlaamse en federale over-heden hen vorig jaar het leven redden.

ING was vorige maand al verplicht in te stemmen met het afstoten van zijn verzekeringsactiviteiten. Dat was een zware klap, want het concept van bankverzekeren was net bij ING uitgevonden. Maar omdat de bank in ruil voor de 10 miljard euro steun die ze had ontvangen van de overheden minstens 30 à 45 procent van haar balanstotaal moest afstoten,zat er weinig anders op.

Ook KBC zou het nu met de Europese Commissie eens zijn over een afslankingsprogramma. Alle belangrijke activiteitengroepen van de bank worden daarbij zwaar getroffen. Op de Belgische markt moet een koper gezocht worden voor Centea, het tweede retailnetwerk, en voor Fidea, het netwerk vanverzekeringsmakelaars. In het zakenbankieren offert KBCde divisie financial products,de Antwerpse Diamantbank, een Britse makelaar en een herverzekeraar op. In het bankieren voor vermogende particulieren verdwijnt KBL European Private Bankers uit de portefeuille. En ook in Centraal- en Oost-Europa, KBC’s tweede markt, wordt zwaar gesnoeid: niet alleen door de Russische Absolut Bank en de Servische KBC Banka af te stoten, maar ook door 40 procent naar de beurs te brengen van zowel de Hongaarse K&H Bank als de Tsjechische CSOB. Vooral dat laatste is opmerkelijk. De Tsjechische bank was in 1999 de eerste acquisitie van KBC in het gebied, en KBC was na de val van het communisme een van de allereerste westerse banken die het aandurfde om naar Centraal-Europa te trekken. CSOB draagt in z’n eentje meer winst aan voor KBC dan alle andere bankactiviteitenin de regio samen.

Van Dexia is tot nu toe alleen bekend dat het zijn Amerikaanse dochter FSA verkoopt. Ongetwijfeld moet er nog heel wat volgen. Een poosje was er sprake van dat ook Crédit Local op de schop zat. Crédit Local deed in Frankrijk hetzelfde als wat het Gemeentekrediet in België deed: lokale overheden financieren. Dexia ontstond in 1996 uit de fusie van het Gemeentekrediet en Crédit Local. Een verkoop zou dan ook even diep snijden in de wortels van de bank als het afstoten van de verzekeringen bij ING. Dexia ontkent de geruchten in alle talen.

Een jaar na het hoogtepunt van de financiële crisis krijgen de banken dus de rekening gepresenteerd. Europa heeft het gemunt op de banken die vorig jaar bij de overheid moesten aankloppen om het hoofd boven water te kunnen houden. Vorig jaar miste de Europese Commissie de bevoegdheden om een rol van betekenis te spelen in het managen van de crisis zelf. Nationale overheden trokken daarop het laken naar zich toe om hun eigen markten te beschermen. Vandaag speelt de Commissie de bevoegdheden die ze wel heeft ten volle uit om te vermijden dat die nationale ingrepen de gezonde concurrentie op de Europese markten zouden scheeftrekken. Banken die zichzelf in nesten werken, horen niet de kans te krijgen om met behulp van overheidssteun de spelers die beter voor zichzelf zorgden uit de markt te duwen. Dat is de kern van de Europese filosofie. Toch alvast één ding dat versterkt uit de crisis komt.

Luc Baltussen

‘Zeker 30 procent van de uitgaven van de ziekteverzekering, of ruim 7 miljard euro per jaar, wordt al dan niet bewust misbruikt.’

Paul Vincke, topman van het Europese antifraudenetwerk EHFCN, in ‘Trends’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content