'Ons eten wordt helemaal niet veiliger'

02/02/16 om 20:00 - Bijgewerkt op 30/03/18 om 11:40

Het is even slikken: voortdurend komen er nieuwe ziektes bij die door voedsel worden overgedragen. Voedselvergiftigingen kosten ons over de hele wereld, óók in België, kwaliteitsvolle levensjaren. De Vlaamse wereldexpert Niko Speybroeck roept op om voorzichtig te zijn: 'Denk vooral niet dat het bij ons niet voorkomt, en vertrouw niet blind op de overheid.'

In 2010 kregen 600 miljoen mensen uit de hele wereld met een voedselvergiftiging te kampen - dat is bijna één op de tien. Een half miljoen mensen stierven erdoor, vooral in Afrika. De cijfers verschenen in het vakblad Public Library of Science Medicine. Ze werden op verzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verzameld door een groep experts, onder wie bio-ingenieur Niko Speybroeck: een Vlaming die verbonden is aan de Université Catholique de Louvain (UCL). Het was de eerste keer dat de problematiek van de voedselveiligheid op wereldschaal werd bekeken. De 31 belangrijkste oorzaken van voedselvergiftiging passeerden de revue.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners