Mannen met een kinderwens boeken meer resultaat met een etentje bij kaarslicht dan in het krachthonk

© iStock

De mannetjespauwen die in de fitnessruimte spelenderwijs megagewichten tillen, zijn niet noodzakelijk ook superviriel. Een libido kweek je niet in het krachthonk.

Heeft sporten een weerslag op de seksuele drive? Bij vrouwen kan dat duidelijk het geval zijn. Wie hard en intensief traint, loopt de kans vruchtbaarheidsproblemen te ontwikkelen. Als dat gepaard gaat met eetstoornissen en ondergewicht, kunnen de gevolgen extremer zijn. De maandstonden worden onregelmatig of blijven volledig uit. Intensief sportende vrouwen die wel goed eten, hebben minder vaak last van een verstoorde cyclus. Je kunt je dus afvragen wat het meest doorweegt, de overmatige training of de ondermaatse voeding.

Over het effect van lange, zware trainingen op het seksuele functioneren van mannen is minder geweten. Er zijn aanwijzingen dat lichte trainingen de aanmaak van testosteron meer prikkelen dan lange en zware. Extreem zware training kan de testosteronproductie bijna onmiddellijk nagenoeg stilleggen, tot behoorlijk lang na de inspanning. Een testosterontoename krikt in theorie de zin in seks op, maar mannendokters zijn er nog niet over uit of dat in het echt ook zo is. De relatie tussen testosteron en zin in seks is niet helemaal rechtlijnig. Emoties en omstandigheden spelen ook een rol.

Extreem zware training kan de testosteronproductie bijna onmiddellijk nagenoeg stilleggen.

Wie zich lang en zwaar afbeult, bijvoorbeeld voor een triatlon, voelt zich aan het eind van de training vaak mentaal en fysiek uitgewrongen. Op zulke momenten is seks doorgaans niet het eerste wat een man door het hoofd schiet. Dat bevestigden 1.100 sporters, de meesten van hen atleten met jaren ervaring in training en competitie. Wie het rustiger aan doet, komt veel meer aan zijn trekken, bleek uit het onderzoek. Leeftijd speelt daarbij nauwelijks een rol.

Ieder doet natuurlijk wat hij wil. Maar mannen met een kinderwens boeken ongetwijfeld meer resultaat met een etentje bij kaarslicht dan met zware gewichten in het krachthonk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content