Roderik Six
Roderik Six Journalist voor Knack

Falen de media in hun cultuurberichtgeving? Niet echt. Faalt Jan De Cock als kunstenaar? Helaas wel.

Toegegeven, even zorgde Jan De Cock voor beroering met zijn aanklacht dat de media te weinig aandacht schenken aan cultuur. Kunstenaar klaagt de media aan, dat zijn het soort prikkelende demarches die je van artiesten verwacht. Drie seconden later sloeg dat enthousiasme om in consternatie en gelatenheid. Vooral het lamentabele taalgebruik en de puberale grootspraak van De Cock verbijsterden. Maar ook inhoudelijk – voor zover inhoud los kan staan van correct taalgebruik – raakte het geraaskal kant noch wal.

Is het zo dat de media te weinig aandacht besteden aan cultuur? Zurige doemdenkers beweren al jaren van wel, maar neem er eens het Knack-pakket bij en turf alle artikels die rechtstreeks of onrechtstreeks de kunsten behandelen. Ons blad bulkt van de interviews, recensies, tips en essays over cultuuruitingen. Als je de maatschappelijke impact van de kunsten in overweging neemt, besteden we zelfs te veel aandacht aan cultuur.

De Cock heeft dus geen gelijk, maar kan hij gelijk halen? Maakt hij kans om via juridische weg meer ruimte af te dwingen in de media? We belden even met enkele juristen en daar kregen we vooral een vreemdsoortige stilte te horen – het gefrons van wenkbrauwen ongetwijfeld. Na wat gezucht, bleek dat De Cock geen poot heeft om op te staan. In de eerste plaats omdat zijn klacht zo slordig is opgesteld: er wordt geen strafrechtelijke inbreuk vermeld en hij schrijft de verkeerde personen aan. Maar zijn eis is evenmin afdwingbaar. Verkopers van teddyberen zouden de media kunnen aanklagen omdat ze te weinig aandacht besteden aan hun pluizige producten en zo inkomsten derven, maar dat verplicht de media nergens toe. Straks komt Natuurpunt aankloppen: het uitsterven van de boomklever is door het gebrek aan aandacht de schuld van VTM die weigerde mee te gaan op boswandeling. Omgekeerd kan ik het SMAK niet juridisch dwingen om mijn kleutertekeningen, hoe geniaal ook, op te nemen in hun collectie.

Jan De Cock faalt op alle vlakken. Falen in de kunst is geen drama, maar als iemand van zijn statuur de dwaasheden in zo’n ijltempo opstapelt, is het misschien tijd dat hij zich even bezint.

In feite zou de cultuursector Jan De Cock moeten aanklagen wegens reputatieschade. Zijn tekst is een rechtstreekse belediging voor elke literator en door zijn kinderachtig gedrag geeft hij cultuurhatende beleidsmakers opnieuw munitie om dat overgesubsidieerd, bakfietsrijdend, langharig werkschuw kunsttuig aan te vallen. Gebaseerd op zijn groteske papierverspilling zou je ze niet eens ongelijk kunnen geven.

Roderik Six

De tekst van Jan De Cock geeft cultuurhatende beleidsmakers munitie om werkschuw kunsttuig aan te vallen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content