Roland Duchâtelet vindt dat de regering-Michel zich laat opjagen door extreemlinks. ‘Met de samengestelde vermogens van de vijfhonderd rijkste Belgen kan de overheid haar uitgaven van één jaar betalen. Is het dat wat we willen? Geen rijken meer in ons land?’

Roland Duchâtelet, voorzitter van de X-Trion-holding, die onder meer het beursgenoteerde bedrijf Melexis controleert, staat met een geschat vermogen van 1,3 miljard euro op de vijftiende plaats in de lijst van rijkste Belgen. Hij is voor rechtvaardige belastingen, maar een vermogensbelasting is dat volgens hem niet. Hij wijst erop dat tien procent van de rijkste Belgen nu al vijftig procent van de totale belastingopbrengsten en zeventig procent van de roerende voorheffing betaalt.

ROLAND DUCHÂTELET: Hét probleem van een vermogensbelasting of een vermogenswinstbelasting is dat je met vermogen nauwelijks nog winst kunt maken. Ik ken heel wat renteniers die in de problemen zijn geraakt omdat hun geld tegenwoordig nog zo weinig opbrengt.

Hoe komt dat?

DUCHÂTELET: In de jaren tachtig en negentig bedroeg de intrest nog tien procent en meer. Nu is dat rendement helemaal weggesmolten. Renteniers beleggen veel in obligaties en die brengen nauwelijks nog iets op.

Dat is volgens u ook slecht nieuws voor de economie.

DUCHÂTELET: Die kapitaalopbrengsten worden meestal opnieuw geïnvesteerd in de economie. Dat is een van de meest onderbelichte zaken in het debat over grote vermogens.

Moeten de sterkste schouders dan niet de zwaarste lasten dragen?

DUCHÂTELET: Daar ben ik het helemaal mee eens, maar die doen dat nu al. Ons land staat in de top van vermogensbelastingen in Europa. Uit een overzicht van de Europese Commissie blijkt dat in België alle belastingen en taksen op vermogens samen 4,1 procent van het bruto binnenlands product uitmaken. Alleen Frankrijk doet het met 4,7 procent nog slechter. In Nederland bedraagt het slechts 2,2 procent.

Dus geen nieuwe vermogensbelasting?

DUCHÂTELET: Op den duur kan de overheid misschien beter gewoon het geld van de rijken afnemen. Tel het geld op van de vijfhonderd rijkste Belgen. Dat bedrag komt ongeveer overeen met wat de Belgische overheid op één jaar tijd uitgeeft. Wat is dan het resultaat na één jaar: de overheid heeft het geld opgesoupeerd en ons land heeft geen rijken meer. Is het dat wat we willen?

Overdrijft u niet een beetje?

DUCHÂTELET: Integendeel. Wat er nu verteld wordt over vermogensbelastingen is heel demagogisch en het debat daarover wordt opgestookt vanuit extreemlinkse en communistische hoek. De traditionele linkse partijen gaan daarin mee omdat ze zien dat dit discours aanslaat bij een bepaald deel van de kiezers. Ze krijgen schrik van extreemlinks.

Wat doet u als de regering toch een vermogensbelasting invoert?

DUCHÂTELET: Dan doe ik misschien wat andere rijke Belgen mij al voordeden, namelijk verhuizen naar het buitenland.

Waarnaartoe?

DUCHÂTELET: Misschien naar Zwitserland. Daar is niets illegaals aan. Dat land heeft trouwens geen bankgeheim meer en je betaalt daar gewoon faire belastingen. Niet alleen de rijksten onder de Belgen doen dat, ook steeds meer Vlamingen uit de betere middenklasse (uit recente cijfers blijkt dat ook 249 Belgische ondernemers hun domicilie hebben in het belastingparadijs Monaco, nvdr.). Dus ofwel slinken de vermogens in ons land na een nieuwe vermogensbelasting, ofwel vluchten de kapitalen naar het buitenland, zoals in Frankrijk is gebeurd na de invoering van de rijkentaks. Net daarom is de regering van president François Hollande trouwens op die taks teruggekomen.

Is er een alternatief?

DUCHÂTELET: Ik was enkele jaren geleden de eerste die voorstelde om een belasting op financiële transacties te heffen. Zelfs met een kleine taks is een grote opbrengst mogelijk. Dat systeem heeft bovendien als groot voordeel dat het geen ingewikkelde operatie is en de inning relatief makkelijk is.

DOOR MICHEL VANDERSMISSEN

‘De sterkste schouders dragen nú al de zwaarste lasten.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content