Juan Lozano vindt dat we de fel gehypete jonge Rode Duivels het best niet te veel overroepen. ‘Ik zie hier en daar een goeie sjotter, maar niemand van wie ik omverval. Geen toptalenten’, zegt de Spaanse Belg.

Nog vier matchen hebben de Rode Duivels te gaan in hun kwalificatiecampagne voor het WK 2010, te beginnen met een lastige uitwedstrijd in La Coruna, waar regerend Europees Kampioen Spanje de Belgen ontvangt. Juan Lozano, geboren Spanjaard maar voetbalbelg, heeft niet bepaald een hoge pet op van de huidige lichting Rode Duivels, maar daarover later in het interview meer.

Zijn voetbalhart klopt momenteel vooral voor Real Madrid. De koninklijken begonnen vorig weekend aan een nieuwe campagne in de Primera Division. En daar kijkt Lozano naar uit, net zoals naar het begin van de Champions League, midden september.

‘Ik ben een fan van mooi voetbal en, omdat ik er gespeeld heb, ook van Real Madrid. En nu ze al die grote namen hebben binnengehaald, mag je ervan uitgaan dat er in Madrid weer héél goed voetbal te zien zal zijn. Oké, ze moeten met al die vedetten nog een ploeg kunnen bouwen, maar dat is in het verleden ook al gelukt. De eerste Galácticosgeneratie, met Ronaldo, Luis Figo en Zinedine Zidane, was in de beste dagen een goede ploeg. Wat zeg ik, een heel goede ploeg. Het nieuwe Real kan even sterk of zelfs beter worden, want de club heeft een betere mix dan veel commentatoren beseffen. Aanvallend staat er natuurlijk heel veel talent, maar ze hebben ook prima werkers zoals Fernando Gago, Esteban Granero en Lassana Diarra. De enige moeilijkheid is dat ook de vedetten voor elkaar een beetje moeten werken. Als ze allemaal op hun eigen eiland blijven, loopt het mis. Maar ik geloof er wel in. Met Manuel Pellegrini vonden ze volgens mij de ideale trainer. Dat is geen te grote naam, maar hij heeft wel veel ervaring. En de laatste seizoenen heeft die met Villareal fantastisch voetbal gespeeld.’

Vorig jaar was de achterstand op Barcelona nochtans erg groot.

JUAN LOZANO: Dat moet ik toegeven, zelfs als onvoorwaardelijke Realfan. Barcelona speelde voetbal van een andere planeet. En dat team is deze zomer zelfs nog versterkt. Zij blijven dus de te kloppen ploeg. Zelfs nu, na al die transfers, gaat Real nog veel werk hebben vooraleer ze mee kunnen met Barça.

Komt het door het succes van de grote concurrent dat Real zo heeft uitgehaald op de transfermarkt?

LOZANO: Nee, daar is maar één reden voor: Florentino Pérez is opnieuw voorzitter. En die man heeft zo zijn eigen idee over voetbaltransfers. Voor Christiano Ronaldo wil hij gerust 94 miljoen euro betalen, dat noemt hij een koopje. Maar voor David Villa, die ik een fantastische spits vind, zegt hij dat 50 miljoen te veel is. Ronaldo kost geld, maar brengt ook geld op hè, door de verkoop van truitjes en zo. Blijkbaar denkt Pérez dat hij die 94 miljoen kan recupereren. Dat zal allemaal wel heel koel en zakelijk becijferd zijn. Die man heeft vroeger al bewezen dat zijn systeem werkt.

Madrid gaf deze zomer 252 miljoen euro uit aan transfers. Dat is meer dan 10 miljard in oude Belgische franken. Bestaat er een ethische grens voor hoeveel geld een voetbalploeg mag kosten?

LOZANO: Als je het afweegt tegenover de miserie in de wereld, dan valt 252 miljoen natuurlijk niet ethisch te noemen. Maar in die redenering is bijna elke topsport onethisch. In de formule 1 gaat bijvoorbeeld meer geld rond dan in het voetbal. En in de States is het nog erger: een beetje basketbalspeler verdient daar meer dan Christiano Ronaldo.

Die megatransfers hebben ook tot gevolg dat Madrid nog veel meer dan vroeger de ploeg wordt die iedereen wil kloppen. Die miljardairs een pak slaag geven, is van nu af aan voor iedere tegenstander het hoogste goed.

LOZANO: Hoge bomen vangen veel wind. Als je aan de top speelt, krijg je alleen maar supergemotiveerde tegenstanders. Dat is altijd zo geweest. Real zal daar wel tegen kunnen. Real móét daar tegen kunnen, anders zijn die sterren hun status niet waard.

Wat betekent dat: speler van Real Madrid zijn?

LOZANO: Dat is een droom. Zodra je bij Real bent, kun je niet meer hoger. Of je moet naar een andere planeet verhuizen. Om ooit bij zo’n club te kunnen spelen, dat is waarom ieder klein ventje voor de eerste keer tegen een bal trapt. Aan alles voel je dat je bij de absolute top zit. Voor alles wordt gezorgd, je moet alleen aan voetbal denken. De buitenwereld behandelt je ook als top. Want waar Real op bezoek komt, breekt de revolutie uit. Als je Europees gaat spelen, word je ontvangen door de eerste minister. Goed, misschien dat andere ploegen ook indruk maken, maar volgens mij niet zo extreem als Real Madrid. Dat blijft de club met de grootste geschiedenis en de meeste allure.

Is de Spaanse competitie nog steeds de beste ter wereld? Of hebben de Engelsen hen ingehaald?

LOZANO: Ik denk dat de Engelse competitie over het algemeen de sterkste is. Maar als we het hebben over de absolute top, dan vind ik dat Spanje nog altijd een beetje meer heeft. Vergelijk Manchester United en Chelsea met Barcelona en Real Madrid. De Engelse clubs brengen goed voetbal, maar de individuele kwaliteit van de Spaanse teams is groter. De Engelsen zijn wel heel sterk in het bouwen van een complementaire ploeg. En zo kun je natuurlijk ook winnen, voetbal is en blijft een ploegsport. De Premier League is aantrekkelijk, maar ik geniet toch nog net iets meer van de Primera Division. Bijna alle Spaanse ploegen proberen zelf het spel te maken, en dat voetbal spreekt mij meer aan.

Kun je van de Belgische competitie nog genieten?

LOZANO: Sinds de zaak-Bosman valt hier niet veel meer te beleven. De clubs kunnen financieel niet meer concurreren met het buitenland, dat is een feit, maar het grootste probleem is dat er aan de basis niet goed gewerkt wordt. Ze selecteren op kracht en lengte in plaats van op talent. Als ze dat vroeger ook hadden gedaan, was ik nooit in de eerste ploeg geraakt.

Ik herinner mij jeugdmatchen dat ik geen bal raakte, omdat de tegenstander twee keer zo groot was en drie keer zo sterk. Maar bij de profs werkt het zo niet. Daar wint negen van de tien keer de ploeg met het meeste talent, niet de ploeg die het grootst of het sterkst is. Kijk naar Barcelona, kijk naar de Spaanse nationale ploeg. Je hoeft echt geen twee meter te zijn om het te maken in het voetbal.

Ik mag er niet aan denken hoeveel talentjes er in België al over het hoofd werden gezien, gewoon omdat ze niet groot of sterk genoeg waren bij de jeugd. En wat is uiteindelijk het resultaat? Eersteklassespelers die het abc van het voetbal nog niet kennen: slecht positiespel, geen techniek, geen inzicht en heel weinig voetbalintelligentie.

Vooral de opbouw van achteren is echt een probleem geworden. Bijna alle Belgische ploegen sukkelen daarmee.

LOZANO: Zwijg stil. Als de bal in hun buurt komt, en er is een tegenstander die een beetje dreigt, dan vlammen ze allemaal die bal boem naar voren. Rustig blijven en zelf de oplossing zoeken lijkt te moeilijk. Maar ja, als je moeite hebt om een bal te controleren, moet je wel zo spelen, hè. En zo zijn er in België een hoop. De meesten komen er zelfs mee weg, totdat ze eens Europees tegen een fatsoenlijke ploeg moeten. Dan komen alle pijnpunten naar boven en gaat het voor de Belgische clubs veel te rap.

Anderlecht tegen Lyon gezien?

LOZANO: Ze werden simpel uitgetikt, triestig om te zien. Kijk, een voorstopper hoeft misschien niet zo heel veel te kunnen, goed koppen en tackelen is misschien al genoeg. De ballenafpakker op het middenveld mag ook een beetje minder zijn. Maar de rest moet heel goed kunnen voetballen. En Anderlecht heeft er nu eenmaal te veel die dat niet kunnen. Daardoor worden ze keer op keer verstikt door het tempo. En snel spelen is niet, zoals men in België dikwijls denkt, de bal naar voren koeken en dan maar hopen dat hij goed valt. Nee, dat is de bal snel laten rondgaan, zodat je ook makkelijker oplossingen vindt. Dat is de basis van goed voetbal. En laat de tegenstander dan maar achter de bal aan lopen. Zo doen de andere ploegen het wanneer ze tegen Belgen moeten. Met al hun kracht en lengte zijn de Belgische ploegen op zo’n moment niks.

Ze zeggen dan: ja maar, wij kunnen de betere voetballers niet betalen. En dat zal ook wel kloppen, het niveau van Barcelona is voor Anderlecht niet meer haalbaar. Maar zoek op z’n minst naar spelers met goede voeten. Ga naar de grote voetballanden en koop daar degenen die de top juist niet halen. Of koop hier in België Joao Carlos. Die heeft de techniek, zoekt altijd voetballende oplossingen, anticipeert goed, is rustig aan de bal en kan nog verdedigen ook. Met zo iemand ben je wat in een Europese match.

Anderlecht koopt tegenwoordig veel in Argentinië.

LOZANO: En daar doen ze goed aan. Ik vind Lucas Biglia nog altijd een geslaagde transfer. En Matias Suarez begint nu ook goed te voetballen. Het mooie aan die Argentijnen is: ze hebben honger. Ook dat mis ik soms bij de Belgen.

Het jonge Standard werd de laatste seizoenen fel geroemd.

LOZANO: Terecht. Die mannen kunnen voetballen, dat hebben ze bewezen. Dit jaar is het wat minder, maar dat is normaal als én Marouane Fellaini én Dante Bonfim én Oguchi Onyewu vertrekken. Het beste Standard van begin vorig seizoen was een hele goede ploeg. Chapeau voor wat die club verwezenlijkt heeft.

Er wordt altijd gezegd: met jongeren speel je geen kampioen. Standard bewees dat het wel kan.

LOZANO: Je hebt altijd venten nodig die een beetje ouder zijn, om de jongeren wat te sturen. Bij Standard zullen Milan Jovanovic en Oguchi Onyewu dat wel een beetje gedaan hebben. Maar voor de rest is er geen reden waarom een jonge ploeg geen goede ploeg zou kunnen zijn. Neem nu Real. Behalve Raul en Iker Casillas lopen er daar niet veel bij die ouder zijn dan 25.

Steven Defour werd in de Spaanse media gelinkt aan Real Madrid.

LOZANO: Zeg niet te gauw dat zoiets niet kan. Stel nu dat zo’n jonge speler plots een kans krijgt op een hoger niveau. Misschien speelt hij een paar sterke matchen, wordt hij zelf beter door de aanwezigheid van ervaren teammaats en voor je het weet doet die dingen die je nooit voor mogelijk had gehouden. En Defour kan iets: zijn traptechniek is goed, zijn overzicht ook, en hij verliest niet gauw een bal. Maar of hij bij Real ernstig in beeld is geweest, weet ik niet. Ik hoorde wel dat Sevilla geïnteresseerd is, of is geweest.

Defour is de exponent van de huidige generatie Rode Duivels, waarvan wordt gezegd dat ze enorm getalenteerd is.

LOZANO: We zullen zien. Ze worden soms heel rap talenten genoemd in België. Maar wat is talent? Iemand die zo goed kan voetballen dat hij matchen wint, die heeft talent. Dus als het toch allemaal zulke grote talenten zijn, dat de Rode Duivels dan eens beginnen te winnen, hè.

Zit er een speler bij die je kan charmeren?

LOZANO: Nee. Ik zie hier en daar een goede sjotter, maar niemand van wie ik omverval. Geen toptalenten.

Ook Eden Hazard niet?

LOZANO: Er wordt veel over hem geschreven. En wie in de Franse eerste klasse speelt, zal wel iets kunnen. Maar om nu al te zeggen dat die toekomstige wereldtop is… daarvoor heb ik nog niet genoeg van hem gezien. Oké, hij is nog heel jong, het is logisch dat hij nog tijd nodig heeft om er echt te raken. Maar het mag ook niet te lang duren. Hoeveel jaar wordt nu al gezegd dat de Belgen een heel goede lichting hebben? Maar ze winnen geen matchen. Ze kunnen nooit het balbezit opeisen, kunnen niet domineren én kunnen niet winnen. Ik zeg het nog eens: een talent is iemand die iets kan forceren en voor zijn ploeg matchen wint. En dat niet één keer doet, maar regelmatig. En zulke spelers hebben de Rode Duivels blijkbaar niet. Ze mogen tegen de grootste kakploeg spelen, zelfs die tikken de bal beter rond dan de Belgen. Zo is het toch?

Dan wordt het heel lastig tegen Europees Kampioen Spanje. Wat gaan zij doen tegen de Rode Duivels?

LOZANO: Wandelen. Er wordt altijd gezegd: in voetbal kan alles. Dat is misschien wel zo, maar ik kan echt niet geloven dat België voor Spanje een probleem wordt. In Brussel hebben de Belgen nochtans een goeie match gespeeld. Maar op het eind verliezen ze wel. Als het dan eens draait, kunnen ze het niet afmaken: ook dat is een beetje typerend voor het Belgisch voetbal. Dat heb je als je niet dominant bent aan de bal, dan is een resultaat vasthouden veel moeilijker.

Franky Vercauteren zit tegen Spanje op de bank omdat de nieuwe bondscoach pas in januari wil beginnen. Wat vind jij daarvan?

LOZANO: Dat is weer zoiets. Hier in België gebeuren van die dingen die nergens anders kunnen.

DOOR JEF VAN BAELEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content