Vrouwen leven langer, maar in minder goede gezondheid

15/05/12 om 10:01 - Bijgewerkt om 10:01

Vrouwen leven in België nog steeds gemiddeld 5,6 jaar langer dan mannen, maar brengen die extra jaren in minder goede gezondheid door.

Vrouwen leven langer, maar in minder goede gezondheid

De levensverwachting zonder lichamelijke beperkingen ligt (voor wie vijftien was in 2008) op 65,6 jaar en dat voor beide seksen. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). De Belgische cijfers zijn goed voor een plaats in de Europese top tien.

De levensverwachting in goede gezondheid geeft een indicatie van het aantal jaren dat iemand van een bepaalde leeftijd in goede gezondheid mag verwachten te leven. Het WIV meet dat aan de hand van het aantal jaren zonder lichamelijke beperking, het aantal jaren zonder chronische ziekte en het aantal jaren dat mensen zelf vinden dat ze in goede gezondheid verkeren.

Vlaamse man wordt ouder dan Waalse en Brusselse

Mannen die in 2008 vijftien waren, zullen gemiddeld 77,2 jaar oud worden. Voor vrouwen is dat 82,8 jaar. Maar opgesplitst naar de gewesten wordt een Vlaamse man (78,4) beduidend ouder dan zijn Brusselse (77,2) en Waalse (75,1) seksegenoten. Hun levensverwachting zonder lichamelijke beperkingen bedraagt respectievelijk 67,9, 63,2 en 61,8 jaar. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners