Seksuele bijwerkingen blijven te vaak onder de radar

Ondanks de behoorlijk hoge incidentie, blijven seksuele stoornissen vaak onder de radar. © iStock

Artsen zijn er niet happig op, patiënten al evenmin: het gesprek over seksuele bijwerkingen van medicijnen. Toch is het aangeraden dat artsen hier wel over praten want de patiënten vinden het erg belangrijk. Én, er is vaak iets aan te doen. Dat blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek waarover Artsenkrant bericht.

Goed 16 tot 60% van de patiënten die antipsychotica gebruiken, melden seksuele bijwerkingen. Op kop staat daarbij een afgenomen seksueel verlangen. In hoeverre dat te wijten is aan de antipsychotica, is niet altijd even duidelijk – ook ziekte-eigen oorzaken kunnen een rol spelen, zoals de algemene afname van initiatief die vaak wordt gezien bij deze patiënten.

Verder worden bijwerkingen gemeld zoals opwindingsproblemen (erectieproblemen of afgenomen vaginale vochtigheid), orgasmeproblemen en een afgenomen hoeveelheid sperma bij ejaculatie. Minder voorkomend zijn menstruatiestoornissen, gynaecomastie (borstontwikkeling bij de man) en galactorroe (vochtverlies uit de borsten). En in zeldzame gevallen komt ook priapisme (langdurige erectie) en pijn bij het orgasme voor.

Samen afwegen

Ondanks de behoorlijk hoge incidentie, blijven seksuele stoornissen vaak onder de radar. Enerzijds omdat zowel artsen als patiënten zich niet comfortabel voelen bij het te berde brengen en bespreken van deze problemen. En anderzijds omdat het onderwerp bij de patiënt vaak met schaamte beladen is. Niettemin vinden patiënten seksuele problemen erg belangrijk. Er is dus een taak weggelegd voor de arts om het onderwerp bespreekbaar te maken bij hun patiënt.

Goede hulpmiddelen daarbij zijn vragenlijsten die (seksuele) bijwerkingen evalueren. Dat neemt niet weg dat er ook een gesprek dient plaats te vinden tussen de patiënt en arts waarbij zij samen afwegen wat de last is die de patiënt ervaart en hoe dat kan worden opgelost. Eventueel moet een verwijzing naar een seksuoloog worden overwogen.

Omschakelen

Een eenvoudige manier om seksuele bijwerkingen van antipsychotica tegen te gaan, is een dosisverlaging of een switch naar een middel met minder kans op seksuele bijwerkingen. De verschillende antipsychotica hebben immers een ander effect op het seksuele functioneren.

Patrick De Neve (Artsenkrant)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content