Potje of strip: Verpakking kan bijwerking van medicijn beïnvloeden

26/08/15 om 10:52 - Bijgewerkt om 10:54

Eenzelfde medicijn kan andere bijwerkingen vertonen afhankelijk van de verpakking waarin het product geleverd wordt.

Potje of strip: Verpakking kan bijwerking van medicijn beïnvloeden

© Belga

De werking van een medicijn kan beïnvloed worden door de manier van verpakken, schrijft FMI Gezondheidszorg op basis van een onderzoek van het Nederlandse Bijwerkingencentrum Lareb.

Dat centrum kreeg ruim 1.600 klachten van patiënten die bijwerkingen ondervonden bij een schildkliermedicijn. De bijwerkingen waren uiteenlopend gaande van hoofdpijn over vermoeidheid tot hartkloppingen.

Opvallend, al deze klachten kwamen er nadat het product niet langer geleverd werd in glazen potjes, maar van verpakking wijzigde. Voortaan kopen patiënten de pillen in stripverpakking. 'Toch is aan het product op zich niets gewijzigd', benadrukt de producent.

'Al kan de stijging van het aantal klachten wel verklaard worden door de nieuwe verpakking. Tabletten in stripverpakking zijn minder gevoelig voor omgevingsfactoren dan pillen in een potje. De actieve stof wordt dus minder snel afgebroken waardoor de concentratie groter is bij de pillen in stripverpakking', klinkt het. Al wordt nog onderzocht of deze redenering ook wetenschappelijk te staven valt.(AVE)

Lees meer over:

Onze partners