Plastische chirurgen rekenen geen hoge supplementen meer aan

Maggie De Block (Open VLD), minister van Volksgezondheid © BELGA

Plastisch chirurgen hebben een akkoord bereikt met minister Maggie De Block over supplementen bij borstreconstructie. De Socialistische Mutualiteiten reageren opgelucht.

Vertegenwoordigers van de Koninklijke Belgische Vereniging Plastische Chirurgie (RBSPS) hebben met minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) een akkoord bereikt over de problematiek van borstreconstructie bij kanker. Het akkoord heeft onder meer betrekking op het kostenplaatje van de ingreep en houdt in dat patiënten geen overmatige supplementen kunnen worden aangerekend en dat de ingreep voor alle patiënten toegankelijk is.

De Socialistische Mutualiteiten bonden vorige week de kat de bel aan. Plastisch chirurgen blijven voor duizenden euro’s supplementen aanrekenen aan vrouwen die een borstreconstructie met eigen weefsel willen, en dat is volgens het ziekenfonds tegen de afspraken. In juli was er een overeenkomst bereikt over de borstreconstructie, maar de plastisch chirurgen weigerden tot op heden om dat te ondertekenen.

In een reactie sprak minister De Block van “ongehoorde” supplementen en ze dreigde met maatregelen.

Misvattingen

Overleg tussen De Block en de plastisch chirurgen heeft nu dus tot een akkoord geleid. “We wensten snel tot een oplossing te komen in het belang van de patiënten”, aldus De Block. Ze benadrukt het “evenwichtige karakter van de overeenkomst, ook op financieel vlak”. Ze wijst erop dat aan de patiënten geen overmatige supplementen kunnen worden aangerekend en dat de ingreep voor alle patiënten toegankelijk is.

Tijdens het overleg werden een aantal misvattingen de wereld uit geholpen, luidt het. Dat er voor een specifieke overeenkomst is gekozen, houdt verband met het bijzondere karakter van de ingreep. Er is ook verduidelijkt dat de doelstelling om in 40 procent van de ingrepen geen supplementen aan te rekenen en de patiënt te hospitaliseren op een tweepersoonskamer, een nationale doelstelling is. Dit percentage zal dus niet per ziekenhuis bekeken worden maar is wel een gemiddelde voor heel België.

Aan de Nationale Commissie van Artsen en Ziekenfondsen wordt gevraagd om zo snel mogelijk te voorzien in het verbeteren van de tussenkomst voor de noodzakelijke operatieve hulp. De Block wil ook dat de andere verstrekkingen van reconstructieve chirurgie met een duidelijk therapeutisch doel de komende maanden in de bevoegde organen van het RIZIV worden onderzocht. Vorige week nog ontkende de RBSPS dat ereen akkoord werd afgesloten over de terugbetaling van borstreconstructies met eigen weefsel. Nu heeft ze voldoende waarborgen gekregen en verzet ze zich niet langer tegen de ondertekening van de overeenkomst.

Socialistische mutualiteit: ‘Eindelijk, na lange lijdensweg’

De Socialistische Mutualiteiten zijn tevreden over het akkoord. Dat zegt algemeen secretaris Paul Callewaert woensdag in een reactie aan Belga. Het was het socialistische ziekenfonds dat vorige week aan de alarmbel trok.

Nu er toch een akkoord is, na een volgens Callewaert ‘lange lijdensweg’, heerst de opluchting. ‘Ik heb de details van het akkoord nog niet onder ogen gekregen, maar als alle randvoorwaarden die vooraf werden besproken gerespecteerd worden, kunnen wij eigenlijk alleen maar opgelucht zijn dat er eindelijk toch een akkoord is’, aldus Callewaert.

(Belga/TE/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content